Vikend znanstvenih dogodivščin

Znanstival v Ljubljani: do nedelje zvečer več kot 70 eksperimentov.

Objavljeno
06. junij 2014 16.50
znanstival
S. B., Panorama
S. B., Panorama
Od danes do nedelje zvečer se bodo sprehajalci težko prebili skozi središče glavnega mesta, ne da bi jim pot prekrižal znanstveni poskus. Na šestem Znanstivalu jih bodo izvedli več kot 70.

Znanstival se je začel danes dopoldne - potem ko so vodja Hiše eksperimentov Miha Kos, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Franci Demšar ter prorektor Univerze v Ljubljani Martin Čopič sedli na kolo in se peljali naravnost čez Ljubljanico. Sredi reke je Franci Demšar občinstvu povedal, kaj je po njegovem prepričanju prava definicija znanosti: »Sistematičen način postavljanja vprašanj in iskanja odgovorov nanje.« Da bi to dejavnost dobro izvajali, je treba precej denarja, je dodal in ob tem se ga je polastila tolikšna žalost, da je pomislil o skoku v Ljubljanico. »Hiša eksperimentov je med tistimi, ki spodbujajo radovednost, in to mi vendarle daje veselje,« je sklenil in odkolesaril na drugi breg.

Kolesarjenje čez Ljubljanico bo tudi eden od osrednjih eksperimetov, pri katerem bo mogoče sodelovati še danes - a na kolo bodo spustili le polnoletne in popolnoma trezne. Brez vsakršnih omejitev pa je sodelovanje pri vseh drugih drznih eksperimetih, ki jih bo na mostovih, trgih in ulicah Ljubljane izvedlo 18 naših in 13 tujih demonstratorjev, večinoma starih znancev festivala. In zlasti slednji so se včeraj dopoldne na veliko veselili ponovnega srečanja.

Ves konec tedna bodo priprta tudi vrata Hiše eksperimentov, kar pomeni, da bo vstopnina le dva evra. Novost letošnjega festivala pa je Vrt eksperimentov. Na Stritarjevi ulici bodo jutri postavili stojnice, na katerih se bodo predstavile še druge slovenske institucije, ki se ukvarjajo s promocijo znanosti in izobraževanja.

Več o Znanstivalu v današnjem Delu, na straneh 11 in 12.