Vrednote na prepihu

Jaša Drnovšek o tem, zakaj si prizadeva za odstranitev kipa svojega očeta Janeza Drnovška v Občini Zagorje ob Savi.

Objavljeno
10. september 2013 13.13
Andrej Jaklič, Polet
Andrej Jaklič, Polet

Leta 2008, komaj nekaj mesecev po smrti Janeza Drnovška, je Zagorje dobilo Park dr. Janeza Drnovška. Ta stoji poleg Ceste zmage, osrednji spomenik parka pa je doprsni kip Janeza Drnovška, ki ga je ustvaril kipar Mirsad Begić. Enako kot naglica, s katero sta bila park in kip postavljena, je presenetil tudi način, kako so sprejeli odločitev za projekt. Namreč, svojci so v pismu takratnemu predsedniku države Danilu Türku opozorili na dobronamerno, a neustrezno in nenadzorovano uporabo Drnovškovega imena oziroma postavljanja spomenikov.

Takšno ravnanje naj bi bilo v nasprotju s pokojnikovim duhom. Predsednik republike se je pridružil prepričanju in javnost pozval, naj se v znak spoštovanja spomina na pokojnega predsednika republike odločanje o predlogih prestavi na obdobje, ko bo o teh predlogih mogoč preudaren premislek. Hkrati s tem naj se ob odločanju o teh predlogih popolnoma upoštevajo želje družine pokojnega.

Ne glede na to je Mestna občina Zagorje ob Savi s takratnim (in sedanjim) županom Matjažem Švaganom sprejela odločitev o parku in kipu. Pri odločitvi se ni posvetovala z nobenim od svojcev in je tako popolnoma prezrla običajno prakso v sorodnih primerih (tako doma kot v tujini), pa tudi priporočila takratnega predsednika vlade.

Pogovor z Jašo Drnovškom si v celoti preberite na tej povezavi!