Z zaporo Punte Bossman razjezil Pirančane

Letos je župan z zaporo pohitel pol meseca pred predpisanim datumom.

Objavljeno
14. april 2012 13.13
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Sklep piranskega župana Petra Bossmana, da bo začel tri tedne prej kot lani na Punti veljati sezonska zapora prometa, je doživel ogorčen in užaljen odziv vodstva krajevne skupnosti. Prepoved prometa z osebnimi vozili bo razen za določene izjeme in v času dostave začela veljati že jutr

Lani je župan sklep o zapori prometa na Punti sprejel po prvem maju in je začel veljati 9. maja. Letos pa je z zaporo pohitel pol meseca pred predpisanim datumom predvsem zato, ker potekajo na Cankarjevem nabrežju pred palačo Trevisini gradbena dela in je tam običajna cesta do Punte zaprta. Zaradi tega so konec marca postavili začasen in zasilni obvoz čez Tartinijev trg in po drugih ulicah. Tlak na trgu so zaščitili z lesenim opažem, ki zelo ovira vožnjo. Zaradi te izjemne okoliščine in zato, ker bo prihodnji teden tako na Punti kot na Tartinijevem trgu potekal solinarski praznik, je župan ocenil, da je zapora nujna že prej.

Vodstvo KS je zaporo ocenilo za neodgovorno dejanje

Na Bossmanovo odločitev se je odzvalo vodstvo krajevne skupnosti, kjer so predčasno zaporo ocenili za »enostransko in neodgovorno dejanje«. Tak sklep je po njihovem popolnoma nelegitimen zato, ker se o tej odločitvi ni posvetoval s krajani. »Nad vašim odnosom do prebivalcev Pirana v javnosti in nasploh smo zgroženi,« so zapisali v svojem pismu. Za komentar smo vprašali v uradu župana Petra Bossmana, a je tiskovna predstavnica Slavica Tucakov dejala, da pisanja ne komentirajo.

Ivo Župan, piranski gostinec iz restavracije Ivo, je povedal, da je zagovornik sezonske zapore prometa na Punti, saj je nesprejemljivo, da medtem ko gostje v lokalih uživajo ob pijači in jedači, mimo vozijo avtomobili in s hrupom in izpuhi uničujejo idilo. »Tuji gostje najbolj zamerijo, da nekateri smejo voziti v Piran mimo zapornice, oni pa ne. Prav tako je hudo, če se znajdejo v Piranu in jim uklenejo avto. Vse to bi morali drugače urediti,« je povedal Ivo Župan.