Za več kot devet milijonov evrov odškodnin

Zakon o denacionalizaciji sicer velja že petnajst let, a postopki vračanja po vojni odvzetega premoženja še vedno niso končani.

Objavljeno
18. januar 2007 07.00
Ljubljana – Zakon o denacionalizaciji sicer velja že petnajst let, a postopki vračanja po vojni odvzetega premoženja še vedno niso končani. Po zadnjih podatkih, objavljenih septembra lani, je bilo na prvi stopnji od 39.596 vloženih zahtevkov, pravnomočno končanih 37.027 zadev oziroma 93,5 odstotka vseh. Nerešenih je še 1521 zadev. Na drugi stopnji imajo ministrstva še 240 nerešenih zadev. Na sodiščih pa je nerešenih še 147 zadev.

Zaradi počasnega reševanja pa narašča število zahtevkov za povračilo škode v primerih, ko uporaba oziroma upravljanje premoženja ni mogoče. Zakon o denacionalizaciji upravičencem priznava odškodnino za čas od uveljavitve zakona do vrnitve denacionaliziranega premoženja. V zadnjih enajstih letih je tako državno pravobranilstvo prejelo 51 tožb in 52 zahtevkov v predhodnem postopku v skupni vrednosti več kot 185 milijonov evrov (44 milijard tolarjev). Od tega je doslej država samo v zadnjih petih letih izplačala že za več kot devet milijonov evrov odškodnin. Med prejemniki odškodnin iz tega naslova izstopa Nadškofija Maribor, ki bo skupaj z drugim delom odškodnine, izplačanim letos, za šolski objekt Verbansko v Mariboru prejela več kot 7,3 milijona evrov. Nekaj teh podatkov ima zbranih tudi ministrstvo za finance. Po njihovih podatkih je država samo v zadnjih treh letih za uresničevanje zakona o denacionalizaciji plačala več kot devet milijonov evrov.

Več v današnjem tiskanem Delu