Zadolženemu ŠC Pohorje polna subvencija občine

Mariborski žičničarji, ki poslujejo z izgubo, si lahko letos za Pohorsko vzpenjačo obetajo 470.000 evrov občinskega denarja.

Objavljeno
18. april 2013 11.15
regent nova kbm
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Občina bo ta teden prezadolženemu Športnemu centru (ŠC) Pohorje nakazala prvi obrok subvencije za delovanje krožne kabinske žičnice Pohorska vzpenjača, čeprav še ni jasno, kakšna bo usoda podjetja. Banki upnici bosta odločitev o reorganizaciji oziroma lastniškem vstopu sprejeli do konca maja.

Na vprašanje, kakšno je mnenje novega župana Andreja Fištravca do reševanja težav ŠC Pohorje, z mariborske občine niso odgovorili; zapisali so, da je v letošnjem proračunu rezerviranih 470.000 evrov (najvišji možni letni znesek) za izvajanje javne službe prevoza potnikov s krožno kabinsko žičnico na Mariborsko Pohorje in da koncesijsko razmerje s ŠC Pohorje »poteka v skaldu s pogodbo«. Še ta teden mu bodo nakazali prvo akontacijo nadomestila v višini 117.500 evrov.

ŠC Pohorje, ki ima zaradi preteklih vlaganj in zelenih zim že nekaj časa hude finančne težave, je tudi leto 2012 končal z izgubo, končano smučarsko sezono 2012/2013 pa sta s svežim denarjem rešili banki upnici Nova kreditna banka Maribor (NKBM) in Nova Ljubljanska banka (NLB).

Direktor ŠC Pohorje Srečko Vilar je povedal, da bankam dolgujejo več kot 40 milijonov evrov, družbo pa bi bilo po njegovem mogoče rešiti s konsolidacijo dejavnosti, pri čemer bi za neko vmesno obdobje banki vstopili v lastništvo prek konverzije svojih terjatev. Na ta način bi lahko družbo ali prodali ali zanjo poiskali strateškega partnerja, pravi Vilar. Odločitev o reorganizaciji, ki bi preprečila stečaj, pričakujejo do konca maja, ko poteče reprogram posojil.

V NKBM so potrdili, da se z vodstvom ŠC Pohorje pogovarjajo o »aktualnih zadevah«, podrobnosti pa niso hoteli razkriti. Zapisali so, da od vodstva pričakujejo, da »bo storilo vse potrebno za izboljšanje stanja, ki ni takšno, kot bi si želeli.«

O morebitnem vstopu NKBM v lastniško strukturo (po nekaterih informacijah bi postala 75-odstotna lastnica ŠC Pohorje) pa so povedali, da odločitve še niso sprejeli. Ob tem so dodali, da njihova osnovna dejavnost ni obvladovanje lastniških deležev v podjetjih. »Zato menimo, da bi bilo za družbo smiselno in dolgoročno ustrezneje poiskati strateškega partnerja,« so odgovorili iz NKBM.