Berlusconi zahteva cenzuro

Na italijanski televiziji RAI so se odločili, da ne bodo predvajali odlomka iz filma Videocracy, ki premiera Berlusconija obtožuje, da ustvarja "neresno medijsko kulturo, v kateri prevladujejo napol gole ženske in šovinizem".

Objavljeno
03. september 2009 14.31
Ba. P.
Ba. P.
Rim - Na italijanski televiziji RAI so se odločili, da ne bodo predvajali odlomka iz filma, ki premiera Berlusconija obtožuje, da ustvarja "neresno medijsko kulturo, v kateri prevladujejo napol gole ženske in šovinizem". Film Videocracy ravno v teh dneh vrtijo na Beneškem filmskem festivalu, prepoved predvajanja odlomka iz filma na televiziji pa je med ljudmi vzbudila veliko zanimanje za ogled filma, zato so morali tako na festivalu, kot po kinodvoranah širom Italije povečati število ponovitev.

RAI je v pismu režiserju filma Eriku Gandiniju zapisal, da film žali Berlusconija in ruši njegov ugled. V odlomku iz filma je omenjeno tudi omejevanje medijske svobode v Italiji, poleg televizije RAI pa je prikazovanje odlomka zavrnila tudi Berlusconijeva televizijska hiša Mediaset.

"Prepoved nam je povečala gledanost. Berlusconi ima nadzor nad nekomercialnimi televizijami, znano pa je, da v Italiji tisto kar ni prikazano na malih ekranih pravzaprav sploh ne obstaja. Iz tega razloga sem se prepovedi precej prestrašil, a samo dan kasneje se je gledanost filma podvojila," je povedal režiser.