Breivik: V Sloveniji imam zveste brate in sestre

Breivik v svojem manifestu omenja tudi Slovenijo, kjer naj bi bila »mulitikulturna propaganda« najmanj uspešna.

Objavljeno
26. julij 2011 08.22
Posodobljeno
26. julij 2011 08.30
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Slovenija in Slovaška sta najmanj »multikulturno indoktrinirani« državi v Evropi, je med drugim zapisal Anders Behering Breivik v svojem več kot 1500 strani dolgem manifestu, ki ga je razposlal pred svojim brutalnim pokolom, v njem pa samega sebe označuje za viteza templjarja. Eden od namenov tega gradiva, ki ga je poimenoval 2083 – evropska deklaracija neodvisnosti, je »dokazati, da je strah pred islamizacijo vse prej kot iracionalen«, evropskim elitam, multikulturalistom in tistim, ki so omogočili islamizacijo, pa grozi, da bodo za svojo izdajo kaznovani. »Če vas skrbi prihodnost Zahodne Evrope, boste nedvomno našli zanimive in zelo pomembne informacije,« je v uvodu besedila zapisal 32-letnik, ki je v petek ubil 76 ljudi. Trdi, da je raziskoval več let in da je za projekt porabil več kot 300.000 evrov.

Lestvico »multikulti indoktrinacije« je sestavil s pomočjo mreže somišljenikov na facebooku. Pregledal je različne desničarske panevropske oziroma mednarodne skupine na facebooku, pri čemer se je osredotočil na razmerje med nacionalnostjo in politično korektnostjo. »Marksistično/multikulturna propaganda pranja možganov« je po njegovih izsledkih najmanj uspešna v Sloveniji in na Slovaškem, na zadnjih treh mestih pa so se znašle Norveška, Švedska in Nemčija.

V poglavju, kjer analizira vzhodnoevropske desničarske stranke in nacionalistične organizacije, je v naši državi izpostavil Slovensko nacionalno stranko, ki je na parlamentarnih volitvah 2008 dobila 5,8 odstotka glasov.

Anders Breivik trdi, da bo v 20 do 70 letih »izbruhnilo« v prvi veliki zahodnoevropski državi, ki se bo osvobodila »multikulturne hegemonije« in se povezala z Rusijo. Ni še jasno, ali bo to Velika Britanija, Nemčija ali Francija, je pa najverjetneje, da bo ta zadnja. Italija, Srbija, Avstrija, Češka, Slovenija, Slovaška in še nekaj drugih pa ji bo sledilo v Evropsko federacijo.

Slovenija je navedena še nekajkrat – med drugim piše, da je 2,4 odstotka tukajšnjega prebivalstva muslimanov ter da je to ena od držav, v kateri ima zveste brate in sestre.

Boj proti večkulturnosti

Vitez templjar, kot se sam imenuje (templjarji so bili srednjeveški krščanski cerkveni red, katerega pripadniki so varovali krščanske romarje v Sveto deželo in so imeli pomembno vlogo v križarskih vojnah), je v manifestu podrobno opisal svojo družino in prijatelje, razložil pa je tudi, zakaj nima partnerke oziroma žene.

V besedilu, kjer je uporabil tudi številne citate slavnih osebnosti, med drugim Fidela Castra, kronološko opiše, kako so potekale priprave oziroma kako se je razvijal »projekt«, ki je kulminiral v petkovem pokolu. Med drugim je natančno navedel tudi, kje je kupil sestavine za bombe in podobno. Po njegovem prepričanju je 95 odstotkov novinarjev in urednikov ter 90 odstotkov poslancev v parlamentih EU Evrabijcev – ki podpirajo evropsko multikulturnost.

Po nekaterih navedbah se je Norvežan pri pisanju »evropske deklaracije neodvisnosti« precej zgledoval po ameriškem teroristu Theodorju Kaczynskem, ki so ga imenovali Unabomber in je od leta 1978 do 1995 s pisemskimi bombami ubil tri ljudi, 23 pa ranil, za kar je bil obsojen na štiri dosmrtne ječe.