Darfur glavna tema vrha Afriške unije

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je na vrhu Afriške unije v etiopski Adis Abebi voditelje afriških držav pozval, naj sodelujejo z ZN pri reševanju krize v sudanski regiji Darfur.

Objavljeno
29. januar 2007 14.51
Ban je afriške države pozval k sodelovanju z ZN v Darfurju
Adis Abeba - Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je na vrhu Afriške unije v etiopski Adis Abebi voditelje afriških držav pozval, naj sodelujejo z ZN pri reševanju krize v sudanski regiji Darfur in podprejo tamkajšnjo namestitev skupnih mirovnih sil ZN in AU. "Strateško partnerstvo med AU in ZN je ključnega pomena za rešitev konflikta," je poudaril Ban.

Ban je poudaril, da pričakuje od vrha "produktivno razpravo" z voditelji številnih afriških držav, med drugim tudi s sudanskim predsednikom Omarjem al Baširjem. Ta nasprotuje namestitvi skupnih sil ZN in AU v Darfurju, ki naj bi nadomestile slabo opremljeno 7000-člansko misijo AU.

Nekateri viri so poudarili, da bi Bašir lahko pristal na namestitev sil v zameno za predsedovanje AU v naslednjih 12 mesecih. Bašir je medtem poudaril, da "ne bi bilo problema", če ga predstavniki članic AU ne bi izbrali za predsedujočega organizaciji. "Če nam tega ne bodo dovolili, ni problema," je poudaril Bašir in dodal, da o vprašanju predsedovanja AU še niso razpravljali.

Sudan bi moral v skladu s sistemom rotacije namreč prevzeti predsedovanje uniji, vendar je prevzem vodenja organizaciji zaradi obtožb o vpletenosti sudanske vlade v kršenje človekovih pravic v Darfurju vprašljiv. Zaradi očitkov o vpletenosti sudanskih oblasti v pobijanja, posilstva in plenjenje v Darfurju Sudan ni prevzel predsedovanja že ob prejšnji rotaciji.

Generalni sekretar ZN, ki je z generalnim sekretarjem AU Alpho Oumarjem Konarejem že izrazil pričakovanje, da bi skupne sile namestili do konca februarja, je danes tudi poudaril, da kriza v Sudanu preprečuje razvoj celotne države, posvaril pa je tudi pred razširitvijo nemirov po vsej regiji. Predsednik sosednjega Čada Idriss Deby je medtem že izrazil mnenje, da Sudan nima možnosti za prevzem vodenja organizacije.

Ban je ob nagovoru pozval tudi k rešitvi krize v Somaliji, pri čemer je že v nedeljo poudaril nujnost sprave v državi, kjer so sile prehodne vlade s pomočjo etiopskih sil z oblasti izrinila Zvezo islamskih sodišč.