Hanija razkril sestavo vlade

Palestinski premier Ismail Hanija je po mesecih pogajanj med palestinskima gibanjema Fatah in Hamas razkril člane vlade narodne enotnosti. Seznam bodo v soboto predložili parlamentu na glasovanje.

Objavljeno
15. marec 2007 15.00
Ismail Hanija, kandidat Hamasa za novega palestinskega premiera
Jeruzalem - Palestinski premier Ismail Hanija je po mesecih pogajanj med palestinskima gibanjema Fatah in Hamas razkril člane vlade narodne enotnosti. Slednji je zatem izdal dekret, s katerim je uradno potrdil sestavo vlade, ki šteje 25 ministrov, med njimi pa je kot novi stari premier tudi Hanija, je sporočil tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Nabil Abu Rudejna. Seznam bodo v soboto predložili parlamentu na glasovanje.

Dogovor med Fatahom in Hamasom naj bi po pričakovanjih odobrili. Hanija je optimističen, da bo vlada s tem vstopila v novo obdobje, palestinski predstavniki pa upajo, da bo zavezništvo prekinilo krvave spopade in palestinsko vlado osvobodilo mednarodne izolacije.

Kot je na novinarski konferenci v Gazi po obisku pri predsedniku Abasu povedal Hanija, "sem predsedniku Abasu ravnokar predal seznam z imeni ministrov 11. palestinske vlade, ki ga je predsednik sprejel". Dodal je, da je sedanjega predsednika parlamenta Ahmeda Baharja prosil, naj za soboto skliče sejo parlamenta, na kateri bodo glasovali o zaupnici novi vladi.

Novi notranji minister bo postal neodvisni Hani Kavasmi, visoki uslužbenec notranjega ministrstva, ki ima dobre odnose tako s Hamasom kot Fatahom. Za ministra za informiranje je bil izbran ugledni Mustafa Barguti, ki se je leta 2005 poleg Abasa potegoval za predsedniški položaj. Glede na seznam novih ministrov, bo Hanijev namestnik Azam al Ahmad iz vrst Fataha. Ministrstvo za finance bo prevzel ugledni neodvisni ekonomist Salam Fajad iz stranke Tretja pot. Neodvisen bo tudi zunanji minister Zijad Abu Amr.

Pogoj za sodelovanje: Izpustitev Šalita in ustavitev raketnih napadov

Izrael bo pripravljen sodelovati z novo palestinsko vlado narodne enotnosti, če bodo palestinski skrajneži izpustili junija lani v Gazi zajetega izraelskega vojaka in ustavili raketne napade, je povedal neimenovani izraelski predstavnik. Prav tako neimenovani izraelski predstavnik je izjavil, da je program nove palestinske vlade velik korak nazaj in da bo Izrael v mednarodni skupnosti lobiral, naj z njo ne sodeluje.

Predstavniki palestinskih gibanja Fatah in Hamas so v sredo sporočili, da je palestinska vlada narodne enotnosti, ki bo povezala ti rivalski gibanji, pripravljena.

"Če bo nova vlada zagotovila hitro in uspešno rešitev vprašanja vojaka Gilada Šalita in izstreljevanja raket vrste kasam, bo Izrael uporabil pragmatičen pristop, ki bo omogočal sodelovanje," je dejal omenjeni vir. Judovska država je doslej vztrajala, da se bo s palestinsko vlado pogovarjala zgolj, če bo ta izpolnila zahteve mednarodne skupnosti, to je priznala Izrael, ustavila nasilje in spoštovala že sklenjene izraelsko-palestinsko dogovore. Dosedanja palestinska vlada pod vodstvom gibanja Hamas je slednje zavračala.

Nova vlada bo spoštovala dogovore z Izraelom

Glede na odlomke programa nove palestinske vlade, ki so jih objavili na dveh spletnih straneh gibanja Hamasa, bo ta spoštovala dogovore z Izraelom, a hkrati podpirala "upor". Vlada namreč glede na objavljeno potrjuje, da je upor legitimna pravica palestinskega ljudstva, obstoj upora pa je odvisen od končanja okupacije, dosege svobode in pravice do vrnitve (palestinskih beguncev) ter neodvisnosti. Program zavrača tudi začasne meje.

"Kdorkoli bo podrobno pregledal dokument, bo videl, da gre za nazadovanje pri vrsti pomembnih vprašanj," je dokument komentiral visoki izraelski predstavnik. Pri tem je omenil poziv za vrnitev palestinskih beguncev v Izrael in potrditev palestinske pravice do upora proti Izraelu v programu. Dodal je, da je besedilo programa še ostrejše kot besedilo dogovora o delitvi oblasti, ki sta ga Fatah in Hamas dosegla minuli mesec v Meki. Zato bo Izrael po njegovih besedah v mednarodni skupnosti lobiral, naj z njo ne sodeluje.