Hrvaško pravosodje pred težko odločitvijo: je aretirani terorist 
ali žrtev režima?

V izročitvenem priporu sedi Čečen Aslan Kagermanov, ki so mu v Avstriji menda podelili politični azil.

Objavljeno
20. september 2011 21.23
Posodobljeno
20. september 2011 23.09
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – Hrvaško pravosodje bo moralo v prihodnjih tednih sprejeti precej nehvaležno odločitev: ali domnevnega čečenskega terorista Aslana Kagermanova izpustiti na prostost ali ga izročiti Rusiji. Če se bodo odločili za prvo možnost, jih gotovo čaka nekaj težav z Moskvo, v primeru izročitve pa bo Zagreb organizacijam za človekove pravice težko pojasnil, zakaj takšna odločitev kljub dejstvu, da je aretiranemu Čečenu, kakor kaže, avstrijska oblast dodelila politični azil. Kagermanova so hrvaški mejni organi prijeli v soboto na mejnem prehodu Gruškovje/Macelj, ko je poskušal v državo vstopiti iz Slovenije.

Tiralico za Kagermanova je razpisal moskovski Interpol, Rusija pa ga išče zaradi suma, da je sodeloval v terorističnih akcijah, za katere je menda priskrbel eksploziv, sumijo pa ga tudi uboja policista. Po dostopnih podatkih je Kagermanov zadnjih sedem let živel v Gradcu v Avstriji, kjer je menda dobil tudi politični azil. Po aretaciji na mejnem prehodu so ga policisti privedli pred preiskovalnega sodnika zagrebškega županijskega sodišča, ki mu je po zaslišanju odredil izročitveni pripor, med katerim bo odločeno o njegovi usodi.

Aretirani je preiskovalnemu sodniku dejal, da najodločneje zavrača izročitev Rusiji, saj da ga tam politično preganjajo. Sodniku je dejal tudi, naj Hrvaška stopi v stik z avstrijsko oblastjo oziroma z avstrijskim konzulom na Hrvaškem, najbrž prav zaradi tega, ker ima v Avstriji urejen status oziroma odobren politični azil. To bo pri odločitvi moralo upoštevati tudi tukajšnje pravosodje, tako kot tudi več drugih okoliščin.

Oče nezakonito pridržan

Denimo tisto, da je Kagermanov omenjen v poročilih centra za človekove pravice in mednarodne helsinške federacije za človekove pravice, v katerih navajajo, da so leta 2004 nezakonito aretirali njegovega očeta Adama, ki so ga bili pripravljeni izpustiti, če bi ponj prišel sin. Ti poročili navajata zelo sporne »nove protiteroristične metode« čečenske oblasti, ki sorodnike domnevnih upornikov uporablja kot talce in se nadnje spravlja z represivnimi metodami. V njiju sicer ni navedeno, česa oblasti bremenijo Aslana Kagermanova, razkrivata pa, da je bil njegov oče v »tajnem centru za pridržanje« nezakonito zaprt kar eno leto.

Za zdaj še ni jasno, zakaj se je 33-letni Čečen odločil zapustiti Avstrijo oziroma zakaj je hotel na Hrvaško. Medijem so na tukajšnjem notranjem ministrstvu pojasnili, da dejstvo, da ima Kagermanov v Avstriji odobren politični azil, ne more vplivati na odločitev o prijetju, bodo pa med izročitvenim priporom oziroma postopkom poskušali ugotoviti, ali je aretirani Čečen res politično preganjan. Za zdaj tudi ni jasno, kako se je človek, ki ga išče Interpol, uspel izmuzniti slovenski mejni kontroli.