Nafta v zameno za ustavitev reaktorja

Severna Koreja je pripravljena ustaviti jedrski reaktor, v katerem proizvaja plutonij, in mednarodnim inšpektorjem omogočiti omejen dostop v državo. V zameno zahteva več kot 500.000 ton nafte letno.

Objavljeno
04. februar 2007 13.25
Kim Džoong Il ob enoti 821 severnokorejske vojske
Tokio - Severna Koreja je pripravljena ustaviti jedrski reaktor, v katerem proizvaja plutonij, in mednarodnim inšpektorjem omogočiti omejen dostop v državo, vendar v zameno zahteva več kot 500.000 ton nafte letno oziroma enakovredno energetsko pomoč in omilitev finančnih sankcij, je danes objavil japonski časnik Asahi Šimbun. Časnik je navajal nekdanjega uslužbenca ameriškega zunanjega ministrstva Joela Witta, ki se je skupaj s predsednikom ameriškega instituta za znanost in mednarodno varnost Davidom Albrightom v tem tednu v Pjongjangu sestal z visokimi severnokorejskimi predstavniki, med njimi z jedrskim pogajalcem Kimom Gye-Gwanom.

Severna Koreja je pripravljena zapreti reaktor v svojem glavnem jedrskem objektu v mestu Yongbyon in sprejeti inšpekcijski nadzor Mednarodne agencije za energijo, pri čemer pa inšpektorji ne bi imeli dostopa do samega reaktorja. Severna Koreja tudi ni pripravljena razkriti podrobnosti programa jedrskega orožja.

Pjongjang namerava zahtevati energetsko pomoč v višini 500.000 ton nafte letno, s čimer bi kompenzirali ustavljen projekt gradnje dveh lahkovodnih reaktorjev, in ukrepanje ZDA v smeri ukinitve finančnih sankcij, vsiljenih banki v Macau in severnokorejskim podjetjem zaradi domnevne sokrivde pri poneverbah in pranju denarja.

8. februarja naj bi se v Pekingu nadaljevala šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, na katerih sodelujejo Severna in Južna Koreja, ZDA, Rusija, Japonska in Kitajska. Pogajanja so se decembra lani pričela prvič po več kot letu dni zastoja, saj je Severna Koreja novembra 2005 pogovore zapustila zaradi omenjenih finančnih sankcij.