Obama podpisal zakon o obrambnem proračunu

Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal 680 milijard dolarjev vreden proračunski zakon, ki med drugim obsoja napade na homoseksualce in invalide ter prepoveduje izpuščanje zapornikov iz taborišča Guantanamo v ZDA.

Objavljeno
29. oktober 2009 08.56
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo podpisal 680 milijard dolarjev vreden proračunski zakon za Pentagon za leto 2010. Ta med drugim določa, da so napadi na homoseksualce in invalide posebni zločini iz sovraštva, in prepoveduje izpuščanje zapornikov iz taborišča Guantanamo v ZDA.

Obama je med slovesnim podpisom zakona poudarjal, da jim je kljub nejeveri številnih uspelo iz proračuna izključiti veliko nepotrebne porabe. Na primer za proizvodnjo lovskih letal F-22, ki so bila narejena za boj proti sovjetskim lovcem, pa tudi 13 milijard dolarjev za nove predsedniške helikopterje. Poudaril je, da so storili korak naprej k ukinitvi odvečne porabe, ki "žali vojake in ljudstvo", obenem pa priznal, da ni dobil vsega kar je hotel.

 

Črtanje porabe za obrambo je v ZDA izjemno težko za predsednika katerekoli stranke, saj opozicija ni strankarska. Vsak kongresnik se bori za poseben projekt, ki prinaša koristi njegovim volivcem. V proračunu je tako med drugim ostala poraba za nove motorje mornariških lovcev F-35 in drugo.

 

Zakon tudi prepoveduje izpuščanje osumljenih teroristov iz Guantanama na ameriških tleh in določa, da mora Obama pred vsako selitvijo osumljenca na sojenje v ZDA 45 dni prej obvestiti kongres. Obama želi Guantanamo zapreti do 22. januarja prihodnje leto, vendar za zdaj kaže, da mu to ne bo uspelo zaradi kongresne opozicije obeh strank.

 

Predsednik ZDA pa je z veseljem poudarjal določilo glede zločinov iz sovraštva. Demokrati so si več let prizadevali, da bi tudi napade na homoseksualce posebej opredelili, kot zločine iz sovraštva, ki jih lahko preganjajo na zvezni ravni, če na primer tožilcem na državni ne bi uspelo vložiti obtožnice ali doseči obsodbe. Prejšnji predsednik George Bush jim je grozil z vetom, republikanci pa tudi na splošno nasprotujejo vsemu, kar pomaga homoseksualcem.

 

Demokrati so tokrat določilo, za katerega si je zelo prizadeval tudi pokojni senator iz Massachusettsa Edward Kennedy, vključili v obrambni zakon, ki mu republikanci niso mogli nasprotovati. Zakonsko določilo poleg homoseksualcev vključuje tudi invalide.