Oče napadalca iz Osla: Bolje bi bilo, če bi storil samomor

Oče Andersa Behringa Breivika je za tragedijo izvedel iz medijev. Pravi, da je še vedno pretresen.

Objavljeno
25. julij 2011 10.12
Posodobljeno
25. julij 2011 10.24
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Oslo − Oče 32-letnega Andersa Behringa Breivika, ki je osumljen, da je v norveški prestolnici Oslo v petek sprožil bombo, zaradi katere je po zadnjih podatkih umrlo osem ljudi, nato pa se je odpravil na morilski pohod na otok Utoja, kjer je ubil še 68 mladostnikov, pravi da je pretresen.

Upokojeni diplomat Jens Breivik je sina, za katerega trdi, da ga ni videl od njegovega 15 oziroma 16 leta starosti, opisal kot povsem običajnega fanta. »Bral sem novice na internetu in nenadoma zagledal njegov ime in sliko,« je Breivik starejši povedal za norveški tabloid Verdens Gang, čigar prostori so bili poškodovani v petkovi eksploziji. »V šoku sem. Izvedeti kaj takega je grozno,« je dodal.

Jens Breivik je ločen od osumljenčeve matere in trenutno z novo ženo živi na jugu Francije. »Nikoli nisva živela skupaj [s sinom], a v času njegovega otroštva sva imela nekaj stikov,« je povedal. »Ko je bil mlajši, je bil običajen fant, toda ne zelo komunikativen. Takrat se še ni zanimal za politiko,« je dejal.

Napadalec svojega očeta sicer omenja v svojem 1500 strani dolgem manifestu, ki ga je pred petkovima napadoma objavil na spletu. Med drugim je v njem zapisal, da je bil njegov biološki oče diplomat, ki je delal v Parizu in Londonu. Po ločitvi se je znova poročil in skušal dobiti skrbništvo nad sinom, a neuspešno. Do 15 leta sta bila menda v dobrih odnosih, nato pa so se stiki končali.

Oče napadalca iz Osla: Bolje bi bilo, če bi storil samomor

Napadalčev oče je v pogovoru za norveško TV2 danes dejal, da bi bilo bolje, če bo njegov sin storil samomor, namesto da je ubil toliko ljudi. Strinjal se je, da so to ostre besede, toda dodal: »Ko pomislim na vse, kar se je zgodilo, sem povsem obupan. Ne razumem, kako se je lahko kaj takega zgodilo.«