Prva žrtev bitke za Himkinski gozd

V Rusiji je umrl brutalno pretepeni novinar in okoljevarstveni aktivist Mihail Beketov.

Objavljeno
09. april 2013 22.34
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – V 55. letu starosti je umrl ruski novinar Mihail Beketov, ki je postal simbol kulture nekaznovanosti v Rusiji. Leta 2008 so ga neznanci tako brutalno pretepli, da si ni več opomogel. Še zdaj so na prostosti.

Beketov je bil hkrati urednik, novinar in financer lokalnega časopisa Himkinska pravda, v katerem je razkrival korupcijo, povezano z gradnjo sporne avtoceste Moskva–Sankt Peterburg, zaradi katere so posekali stoletni gozd v moskovskem predmestju Himki, kjer živi 215.000 prebivalcev. Bitka za Himkinski gozd je bila eden od največjih okoljevarstvenih projektov zadnjega desetletja, a ni prinesla rezultatov.

Beketov je postal simbol te bitke, zaradi česar so najprej ubili njegovega psa, nato zažgali njegov avtomobil, zatem pa so ga z železnimi palicami tako brutalno pretepli, da so mu morali odrezati nogo, štiri prste, drugo roko je imel paralizirano, zaradi poškodb glave pa ni mogel več govoriti.

»Najbolj grozen trenutek v mojem življenju je bil, ko sem Mišo videla na intenzivni negi. Čudež je, da je ostal živ. Pravzaprav so ga takrat ubili. Ves ta čas je počasi umiral,« se je na smrt soborca odzvala okoljevarstvena aktivistka Jevgenija Čirikova.

»Do zadnjega je verjel in upal, da bodo našli in kaznovali napadalce. Ker se to ni zgodilo, je bil povsem na tleh,« je povedala njegova odvetnica Stalina Gurevič. Novinarka Jelena Kostučenko je Odboru za zaščito novinarjev sporočila, da se je Beketov zadušil s hrano, kar se je zgodilo prav zaradi poškodb, ki so bile posledica napada. Sam je napad pripisal nekdanjemu županu moskovskega predmestja Himki Vladimirju Strelčenku, ki je proti njemu vložil tožbo zaradi klevetanja in jo tudi dobil, kar je v javnosti povzročilo strahovito zgražanje, saj se Beketov zaradi poškodb sploh ni mogel braniti. »V Strelčenku ni kančka človeškosti,« je prevladujoče mnenje ubesedila Ljudmila Fedotova iz skupine za podporo Beketovu.

Da bodo storili vse, da najdejo storilce, je Beketovu obljubil sam predsednik Vladimir Putin, ki ga je v tolažbo leta 2011 nagradil z državno novinarsko nagrado. Leta 2010 je Beketov prejel tudi nagrado organizacije Novinarji brez meja.

Po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) so v Rusiji od leta 1992 ubili 54 novinarjev, po številu rešenih primerov novinarskih umorov pa je Rusija deveta najmanj uspešna država na svetu. »Ne bomo pozabili. Ne bomo oprostili,« se na tragično vest odzivajo v Rusiji.