Raketni ščit: V Pragi zelena luč za pričetek uradnih pogajanj

Češka vlada je dala zeleno luč za pričetek uradnih pogajanj z Washingtonom o namestitvi dela ameriškega protiraketnega ščita. Načrt o namestitvi radarja je razdelil krhko češko vladno koalicijo.

Objavljeno
28. marec 2007 17.40
Zmago na petkovih in sobotnih volitvah na Češkem slavi Mirek Topolanek
Praga - Češka vlada je danes dala zeleno luč za pričetek uradnih pogajanj z Washingtonom o namestitvi dela ameriškega protiraketnega ščita - gre za radarsko postajo - na češkem ozemlju, je sporočil češki premier Mirek Topolanek. Kot je še povedal, bo češka vlada ameriško stran o svoji odločitvi obvestila z diplomatsko noto, ki jo bodo še danes predali veleposlaništvu ZDA v Pragi.

Češka priznava tveganja, zaradi katerih je namestitev protiraketnega ščita potrebna tudi v Vzhodni Evropi, je dejal Topolanek, ki odločno zagovarja namestitev radarske postaje na Češkem. Med pogajanji bodo ZDA lahko že pričele s pripravljalnimi deli, "nepovratnih korakov pa v tem času ne bo", obljublja premier.

Radar razdelil češko vladno koalicijo

Načrt o namestitvi radarja na Češkem je sicer razdelil krhko češko vladno koalicijo, saj Zeleni zahtevajo, da postane ščit del obrambnih načrtov zveze Nato in EU. Opozicijski socialni demokrati in komunisti pa namestitvi sploh nasprotujejo. Enako čuti tudi večina Čehov, ugotavljajo javnomnenjske raziskave.

Topolanek je zato obljubil, da si bo njegova vlada prizadevala, da bi protiraketni ščit vključili v obrambne okvire Nato. Pri tem bi se sicer znalo zaplesti, saj je Poljska, kjer naj bi bil nameščen drugi del ščita, izrecno zahtevala, da vprašanje desetih prestreznih raket, ki naj bi jih namestili na njenem ozemlju, ostane dvostransko vprašanje med Varšavo in Washingtonom.

Rusija nasprotuje namestitvi

Washington je svoji zvesti zaveznici januarja zaprosil, da bi na svojem ozemlju dovolili namestitev del ameriškega protiraketnega ščita, ki naj bi bil branik prod morebitnim napadom s strani Irana. Predlog je naletel na ostre kritike, najbolj goreče pa mu nasprotuje Rusija, za katero je ameriško raketno oporišče pred njenim pragom neposredna grožnja.

Pogajanja med Prago in Washingtonom bodo predvidoma trajala leto dni, končno odločitev o namestitvi radarja na Češkem pa bo sprejel češki parlament. Če bo načrt potrjen, bodo radarsko postajo verjetno namestili v nekdanjem vojaškem oporišču Jince kakih 60 kilometrov zahodno od Prage, delovati pa bi lahko pričela leta 2011.