Sodniku so obsodbo o Hodorkovskem spisali drugi

Tiskovna predstavnica moskovskega sodišča Natalja Vasiljeva je za neodvisno spletno stran Gazeta.ru izjavila, da sodnik Viktor Danilkin, ki je vodil drugi proces proti Mihailu Hodorkovskemu, odločitve ni sprejel sam. Nanj naj bi pritiskale ruske oblasti.

Objavljeno
14. februar 2011 12.00
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Moskva - »Danilkin je že začel zapisovati svojo končno odločitev. Sumim, da prva različica ni ustrezala višjim oblastem, zato je prejel drugačno razsodbo, ki jo je kasneje tudi prebral na sodišču,« je za stran Gazeta pojasnila Natalja Vasiljeva. Dejala je tudi, da je moral sodnik o postopku obveščati moskovsko občino, od koder so mu po prejetih informacijah poslali navodila. Vasiljeva je še povedala, da bo zaradi intervjuja najverjetneje izgubila službo.

Sodnik Viktor Danilkin, ki je 30. decembra Hodorkovskega in Platona Lebedeva obsodil še na dodatnih šest let zapora, je obtožbe svoje sodelavke že zanikal in jih označil za lažnive. Tudi iz sodišča so sporočili, da gre »za navadno provokacijo«.

Rusko sodišče začelo z obravnavo tožbe zoper Vladimirja Putina


V Moskvi se je danes začel sodni proces proti ruskemu premieru Vladimirju Putinu, ki ga opozicijski politik Boris Nemcov toži zaradi žaljenja dobrega imena. Ruski premier Putin je namreč med tradicionalnim decembrskim pogovorom s svojimi državljani člane opozicije obtožil, da so v času, ko so bili na oblasti, oškodovali državo. Povedal je, da so v 90. letih takratni člani vlade iz državne blagajne odnesli več milijard rubljev. Dejal je tudi, da so se žepi nekdanjega podpredsednika vlade Borisa Nemcova, nekdanjega namestnika ministra za energijo Vladimira Milova in nekdanjega neodvisnega odvetnika Vladimira Rizkova spraznili ter da si prav zato znova prizadevajo priti na oblast. »Če jim bomo to pustili, menim, da se ne bodo ustavili le pri nekaj milijardah, ampak bodo prodali vso Rusijo,« je gledalcem še pojasnil Putin.

Pred današnjim sojenjem je Nemcov za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da ne pričakuje ugodne razsodbe, vendar je zanj zmaga že to, da je primer pripeljal pred sodišče. Nemcova so oblasti večkrat prijele. Nazadnje je v zaporu preživel 15 dni, in sicer zaradi udeležbe na protivladnem shodu 31. decembra.

Sojenje proti Putinu je nenavadno, saj so sodni organi Kremlju zelo naklonjeni, poroča AP. Današnji sodni proces proti premieru naj bi bil poskus sodstva, da izboljša svojo podobo v svetu. Veliko prahu je namreč dvignila že druga obsodba ruskega oligarha Mihaila Hodorkovskega, za katerega mnogi menijo, da je bila politično motivirana. Putin je namreč med decembrskim pogovorom z državljani dejal, da nekdanji najbogatejši Rus, ki je financiral opozicijska gibanja, sodi za zapahe.