Šrilanški predsednik miri upornike

Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse je obiskal nekdanje oporišče upornih tamilskih tigrov, ki so ga zasegle vladne sile. Upornike je pozval k prenehanju spopadov in obnovi mirovnih pogajanj.

Objavljeno
03. februar 2007 16.43
Kolombo - Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse je danes obiskal nekdanje oporišče upornih tamilskih tigrov na vzhodu države, ki so ga vladne sile zasegle pred tedni, ob tem pa upornike pozval k prenehanju spopadov in obnovi mirovnih pogajanj za končanje več desetletij trajajočega konflikta.

Rajapakse je dejal, da je tamilskim tigrom pripravljen ponuditi paket političnih rešitev in jih pozval, naj najprej položijo orožje, nato pa se vrnejo za pogajalsko mizo. Njegov svetovalec je ob tem pojasnil, da bi se v primeru trdne zaveze uporniki lahko odpovedali orožju tudi postopoma.

Šrilanški predsednik je to dejal med obiskom v mestu Vaharai 330 kilometrov vzhodno od prestolnice Kolombo, ki je bilo skupaj z daljšim obalnim pasom še pred dvema tednoma v rokah upornikov, ki so območje deset let vodili kot svojo ločeno državo.

Po večtedenskih spopadih za nadzor nad območjem, ki je bilo sicer v tsunamijih decembra leta 2004 močno prizadeto, so se uporniki umaknili 19. januarja. V spopadih je bilo po uradnih podatkih ubitih 45 vojakov in 330 upornikov. Takrat je z območja pobegnilo tudi kakih 30.000 ljudi.

Predsednik države je danes na območje prispel s helikopterjem, nato pa po območju potoval v oklepnem vozilu, obiskal pa je tudi vojake in policiste.

Tamilski tigri se za neodvisno državo tamilske manjšine na severu in vzhodu Šrilanke borijo že od leta 1983 po desetletjih diskriminacije s strani večinskega prebivalstva. V spopadih je bilo doslej ubitih že 68.000 ljudi, samo lani 3600.

Mirovna pogajanja sta strani začeli septembra 2002, zastala pa so aprila 2003, saj uporniki vztrajajo pri obsežni avtonomiji. Nasilje pa se nadaljuje.