Umrl francoski general Aussaresses, zagovornik mučenja

Iz društva Kdor upa zmaga so sporočili, da je general umrl po daljšem bivanju v bolnišnici.

Objavljeno
04. december 2013 21.25
V. V., Delo.si, STA
V. V., Delo.si, STA
Pariz - Francoski general, ki je bil zloglasen po tem, da je branil tehnike mučenja francoskih sil v Alžiriji, je umrl v starosti 95 let, poroša STA. Paul Aussaresses je sicer heroj francoskega upora proti nacistom med drugo svetovno vojno, leta 2000 pa je šokiral javnost, ko je razkril, da so francoske sile med alžirsko osamosvojitveno vojno mučile nasprotnike.

Pri društvu nekdanjih vojaških padalcev Qui Ose Gange (Kdor upa, zmaga) so danes na svoji spletni strani sporočili, da je nekdanji general umrl. V sporočilu sicer niso zapisali, kdaj točno je umrl, a so razkrili, da je bil že nekaj časa v bolnišnici.

Nekdanji general je v intervjuju za francoski časnik Le Monde leta 2000 razkril, da je sam osebno nadzoroval mučenje v Alžiriji med osamosvojitveno vojno med letoma 1954 in 1962, poleg tega pa je priznal, da je sam usmrtil 24 alžirskih zapornikov.

Aussaresses, ki je vse od neuspešne operacije sive mrene na enem očesu nosil prevezo, je takrat izjavil, da ne obžaluje svojih dejanj. Zatrdil je, da so njegove metode odobrili na najvišjih ravneh francoske vlade in da so bile nujne za čim hitrejše pridobivanje informacij. A na razkritja so se z odporom odzvali v njegovem družinskem krogu in v vojski, trikrat pa so ga poskušali tudi ubiti.

Zaradi povojne amnestije mu niso mogli soditi zaradi vojnih zločinov. Namesto tega so mu sodili in ga tudi leta 2004 obsodili zaradi zagovarjanja mučenja. A to je zajemalo le denarno kazen, odvzeli pa so mu vojaški čin, še poroča STA.