V Avstriji prva smrt zaradi nove gripe

V sosednji Avstriji so zabeležili prvo smrtno žrtev nove gripe. Gre sicer za enajstletno deklico iz Južne Tirolske, ki pa je bila zaradi okužbe z virusom A H1N1 na zdravljenju v bolnišnici v Innsbrucku.

Objavljeno
02. november 2009 22.02
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Dunaj - V sosednji Avstriji so zabeležili prvo smrtno žrtev nove gripe. Gre sicer za enajstletno deklico iz Južne Tirolske, ki pa je bila zaradi okužbe z virusom A H1N1 od 23. oktobra na zdravljenju v bolnišnici v Innsbrucku. Južna Tirolska je dežela na severu Italije, v kateri pa živi številčna nemška manjšina.

Italijansko deklico iz južnotirolskega Bolcana so v bolnišnici zadržali po tem, ko je zaradi simptomov gripe obiskala zdravnika v Innsbrucku. Več dni je bila v resnem stanju, po odpovedi pljuč so jo morali med drugim priklopiti na respirator, danes zjutraj pa so zdravniki že govorili o tem, da je njeno stanje "zelo kritično".

Od izbruha prašičje gripe v Mehiki konec aprila letos je zaradi te bolezni v Evropi umrlo dobrih 300 ljudi ali natančneje 317 do današnjega dne, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Po vsem svetu so doslej zabeležili 6153 smrtnih primerov.

V Sloveniji je bilo zabeleženih več deset primerov nove gripe, v ljubljanskem kliničnem centru pa trenutno zdravijo tudi bolnico z novo gripo, ki je zaradi te bolezni v smrtni nevarnosti.