V eksploziji na metroju v Minsku umrlo enajst ljudi

Beloruske oblasti menijo, da je eksplozija na postaji podzemne železnice v Minsku posledica terorističnega dejanja.

Objavljeno
11. april 2011 17.32
Posodobljeno
11. april 2011 17.46
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Minsk - Eksplozija je odjeknila, ko so potniki okoli šeste ure po lokalnem času izstopali iz metroja na postajo Oktjabrska, nedaleč od urada in rezidence beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Beloruska tiskovna agencija Belta poroča, da je umrlo najmanj enajst ljudi, ruska tiskovna agencija Interfax pa piše, da so jih morali z nosili odnesti najmanj 30. Po besedah predstavnice notranjega ministrstva Svetlane Borovskaje je ranjenih okoli 130 ljudi. Kot trdijo priče, ki jih navaja ruska tiskovna agencija RIA Novosti, obstaja nevarnost, da se zruši strop.

Kot je sporočilo belorusko ministrstvo za izredne razmere, vzrok eksplozije še ni znan, a menijo, da gre za teroristično dejanje.

Kljub političnim trenjem, ki se v zadnjem času kar vrstijo - predvsem zaradi preganjanja članov opozicije, ki nasprotujejo Lukašenkovemu režimu in oporekajo njegovi zmagi na decembrskih volitvah -, velja Belorusija za razmeroma varno državo, ki ni na seznamu tarč terorističnih skupin, kot je na primer Rusija in njena prestolnica Moskva. Marca lani je v eksplozijah na postajah tamkajšnje podzemne železnice namreč umrlo 40 ljudi, januarja pa je v napadu na tretje največje moskovsko letališče Domodedovo umrlo 37 ljudi. Odgovornost za oba napada je prevzel samooklicani emir Kavkaškega emirata Doku Umarov.