Volitve 2012: Zmagoslavje, presenečenje, razočaranje

 Kandidati so rezultate pričakali s podporniki, najbolj veselo je bilo, razumljivo, pri Pahorju.

Objavljeno
12. november 2012 09.42
LJUBLJANA SLOVENIJA 11.11.2012 BORUT PAHOR PO RAZGLASITVI PRVIH NEURADNIH REZULTATOV FOTO JOZE SUHADOLNIK
Anže Božič, Zoran Potič, Mario Belovič, notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič, Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Vzdušje v štabu poraženca Milana Zvera je bilo podobno včerajšnjemu vremenu – turobno. Evropski poslanec je moral odgovarjati na neprijetna vprašanja, ali se umika iz politike in koga od tekmecev bo podprl v drugem krogu, a jasnih odgovorov ni dal.

Milan Zver, predsedniški kandidat SDS in NSi, se je tudi ob zanj zaključnem delu volitev držal slogana, s katerim je nagovarjal volivce »predsednik, ki vidi dlje«. Rezultate je namreč v družbi okoli 40 podpornikov spremljal v tretjem nadstropju stavbe največje vladne stranke na Trstenjakovi v Ljubljani, medtem ko ga je sedma sila čakala v posebnem šotoru na parkirišču pred štabom. Komentarji njegovih podpornikov so bili ob prihodu sila redki in previdni. Preden so televizije objavile rezultate vzporednih volitev, je bil optimist le poslanec SDS Andrej Šircelj, medtem ko so se denimo glavna podpornika France Cukjati in Barbara Brezigar kot tudi Zver sam brez komentarja sprehodili mimo kamer in mikrofonov.

Na prvo izjavo poraženega kandidata je bilo treba čakati debelo uro. Najprej je pred novinarje stopila prvopodpisana pod Zverovo kandidaturo Barbara Brezigar. Poleg rezultata je seveda obžalovala nizko volilno udeležbo in napadanje vladnih protikriznih ukrepov, ki da smo jim bili priča v kampanji. »Žal smo v prvem krogu izgubili najboljšega kandidata,« je dejala nekdanja generalna državna tožilka, kampanjo pa ocenila kot dobro in iskreno, a je po njeni oceni tokrat prevladalo všečno govorjenje Zverovih tekmecev. Za povedano si je prislužila gromek aplavz podpornikov, ki ni skril njihovih razočaranih obrazov.

Da je pričakoval več, je priznal tudi Milan Zver, ko je vendarle prišel iz štaba. Toda vprašanji večera sta ostali neodgovorjeni. Zver namreč ni povedal, ali se bo zaradi poraza res umaknil iz politike, kot tudi ni razkril, kateri od tekmecev se mu zdi primernejši za predsednika. Tudi njegov strankarski šef Janez Janša, ki se mu je pridružil pred mikrofoni, ni dal jasnega odgovora. Zveru je tudi tokrat stala z ramo ob rami soproga Andreja, kandidat pa je odkrito povedal, da je pričakoval uvrstitev v drugi krog: »To je osebni poraz«. Zgovorno je bila tudi dejstvo, da se ni odpravil v uradno tiskovno središče v CD in tekmecema osebno ni stisnil roke.

Edini od Zverovih podpornikov, ki je javno povedal, komu bo v drugem krogu namenil svoj glas, je bil teolog Ivan Štuhec: »Za Pahorja, koga pa?« je bil jasen in poudaril, da ne govori v imenu RKC. Zgovoren je bil tudi obrambni minister Aleš Hojs, ki je dejal, da bo NSi podprla »manj slabo možnost« in spomnil, da so Pahorja v tem mandatu podpirali že kot predsednika DZ.

Vzdušje v štabu Boruta Pahorja

Prostori volilnega štaba na Kongresnem trgu v centru Ljubljane so po kvadraturi prostora skromni, zato je bila gneča nepopisna – a ta ni nastala, ker bi podporniki Boruta Pahorja drli na trg po prvih neuradnih rezultatih, ki so nakazovali njegovo zmago v prvem krogu. V majhno sobico so stlačili nekaj kamer domačih in tujih televizijskih hiš, za vse ostale novinarje pa je zmanjkalo prostora.

Vzdušje med člani volilnega štaba je bilo, razumljivo, izjemno dobro, ne bi pa mogli reči, da je bilo evforično. Šef SD v Ljubljani Tone Colarič je bil presenečen, predvolilne raziskave so vendarle nakazovale drugačen razplet prvega kroga predsedniških volitev. Na drugi strani je glavni tajnik SD Uroš Jauševec že pred 19. uro razlagal, da zmaga njihovega kandidata ne more biti presenečenje za poznavalce politiko. To je po njegovem dobro, ker da je edini, ki je sposoben v tem trenutku povezati vse potenciale države. Volivci so, pravi Jauševec, to zaznali, zato so tako tudi odločili.

Borut Pahor se je po prvi zmagovalni izjavi odpravil čestitat svoji ekipi, pri čemer ni manjkalo stiskov rok in objemov. Nato se je podal pozdravit podpornike na Kongresnem trgu, kjer se je trlo predvsem kamer in novinarjev, podpornikov je bilo bolj za vzorec. Lahko bi dejali, da je bila udeležba podpornikov tolikšna kot volilna udeležba.

V štabu so prevladovali ljudje iz stranke SD, je pa zanimivo, da se je predsednik Državljanske liste Gregor Virant v družbi ministra za pravosodje Senka Pličaniča pojavil pred prvakom SD Igorjem Lukšičem. Oba, Virant in Pličanič, sta bila vidno zadovoljna.

Kampanja pred drugim krogom predsedniških volitev utegne biti izjemno ostra, če bi sodili po komentarjih, ki jih je bilo slišati med izjavami protikandidata Danila Türka in njegovega podpornika Zorana Jankovića. Ko je bil Türk zaskrbljen zaradi nizke volilne udeležbe, so mu člani Pahorjevega štaba odgovorili, da bo ob višji udeležbi v drugem krogu še bolj izgubil. Besede Slavka Gabra, vodje volilnega štaba Danila Türka, da bo glas Janeza Janše očitno tudi glas Boruta Pahorja, so pospremili z besedami, da je bil očitno Gaber predolgo v bolnišnici in ni opazil, da so se stvari v tem času spremenile. Druga faza volilne kampanje se je že začela – navzven bosta kandidata uglajena, v ozadju pa bo potekal hud bok spremljevalcev volilnih štabov.

Vzdušje v štabu Danila Türka

V volilnem štabu aktualnega predsednika Danila Türka so bili obrazi po razglasitvi prvih neuradnih rezultatov mrki. Dobra stotnija podpornikov, ki se je zbrala v volilnem štabu v ljubljanskem BTC, je bila presenečena. Türk je poraz v prvem krogu sprejel zadržano kot ponavadi.

Le obraz je imel še za odtenek bolj kremenit. »Nekoliko sem razočaran,« je bil skop z izrazi čustev. V štabu so bili sicer pred 19. uro, ko se je pojavil Türk, predvsem novinarji. Da bo Türk zaostal za Pahorjem, je bilo takrat že dejstvo. Vidnejši podporniki so prišli tik pred sedmo uro, med njimi predsednik Zaresa Pavel Gantar, nekdanji minister za šolstvo Slavko Gaber, evropski poslanec Ivo Vajgl, predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič in pravnik Marko Pavliha. Nekdanjega predsednika države Milana Kučana ni bilo, ker je bil takrat na koncertu v Cankarjevem domu. Eden redkih Türkovih podpornikov, ki mu je včeraj uspelo ohraniti nasmejan obraz, je bil Zoran Janković.

V štabu rezultat pripisujejo predvsem negativni kampanji zoper Türka, pa tudi nizki volilni udeležbi. Skupni imenovalec je bil: presenečenje. »Pred volitvami bi si upal vnaprej napovedati, da bo na prvem mestu Türk. Učinek nizke volilne udeležbe je zelo vplival na razmerja med kandidatoma,« je menil Pavel Gantar. Eden od razlogov za to, da je favorit zdrknil na drugo mesto, je bil po njegovem tudi ta, da so vse ankete kazale razmeroma zanesljivo vodstvo Türka, zato del volivcev ni šel na volišča.

»Prepričan sem, da se bodo v drugem krogu karte premešale in da bo predsednik ohranil ta mandat.« Predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek ni skrival, »da je malo razočaran.« »Populacija, ki podpira Türka, je malo lena in ne hodi na volitve, kar se je že večkrat videlo,« si rezultate razlaga Hanžek, ki ga skrbi apatija ljudi. »Če ljudje ne bodo šli volit za svoje življenje, za svojo prihodnost, bo vedno slabše. Niso vsi politiki enaki.«

»Rezultati so presenetljivi,« meni tudi pravnik Marko Pavliha. »Z malce bolj intenzivno, skorajda bolj ameriško kampanjo kot v Ameriki, se da ljudi relativno hitro prepričati, pozabijo tudi na stare zamere in očitke,« pravi nekdanji podpredsednik DZ. In še: v drugem krogu bo treba iti na volišča in Türku ponuditi možnost, da še pet let vodi državo. Le tako, pravi Pavliha, lahko Slovenija, ki je zelo razklana, znova vzbudi zaupanje mednarodne skupnosti.