Zaradi pomanjkanja spanja se nekateri nevroni izklopijo

Raziskava, opravljena na podganah, je pokazala, da se možganski nevroni različno odzivajo na pomanjkanje spanja.

Objavljeno
05. maj 2011 12.51
M. R., Znanost
M. R., Znanost
Nevroni v nekaterih predelih možganov se med spanjem različno vklapljajo in izklapljajo, tako da v posameznih trenutkih ne morejo komunicirati z drugimi, so v raziskavi ugotovili nevrologi z univerze Wisconsin-Madison. Vsakdo, ki je premalo spal ali sploh ni spal, ve, da so njegove reakcije zaradi utrujenosti drugačne, da se ne more zbrati ipd.

Raziskava, opravljena na podganah, pa je pokazala, da se možganski nevroni različno odzivajo na pomanjkanje spanja. Pri živalih, ki dlje časa niso spale, se v določenem delu možganov preprosto izklopijo, četudi se zdi podgana budna. Verjetnost, da se bo to zgodilo, narašča s trajanjem budnosti: nekateri nevroni, ki so se najbolj utrudili, za nekaj časa preprosto »zaspijo«. To velja predvsem za zgornje motorične nevrone, ki so v možganski skorji ali nekaterih jedrih možganskega debla in tvorijo sinapse s spodnjimi motoričnimi nevroni v hrbtenjači, so ugotovili v raziskavi, objavljeni v reviji Nature.

»Vedeli smo, da nas med utrujenostjo, ki je posledica neprespanosti, lahko doletijo kratka obdobja, ko se zdimo budni, pa kljub temu spimo. To stanje lahko traja le nekaj sekund, kar dobro vedo predvsem utrujeni vozniki, kadar tako zadremajo za volanom. Naša raziskava pa je pokazala, da se motorika živali, ki smo jim kratili spanec, poslabša precej hitreje, kot smo domnevali,« je pojasnila Chiara Cirelli, soavtorica objavljenega članka.

Zgornji motorični nevroni zelo zgodaj dajejo signale, iz katerih je mogoče sklepati, da gre za znamenja utrujenosti in da je čas za prekinitev dela, ki ga tedaj opravljamo, so pokazala merjenja z elektroencefalografom (EEG). Verjetno podobni signali v zvezi z utrujenostjo prihajajo tudi iz drugih delov možganov, ki jih nameravajo raziskati v prihodnje, je povedal vodja raziskave Giulio Tononi.