Čaj in kava ne povzročata raka

Znanstveniki so ugotovili, da bi raka požiralnika utegnila povzročiti temperatura pijače.
Fotografija: Tako kava kot čaj mate sta bila vse od leta 1991 označena za potencialno kancerogena za ljudi. FOTO: Enrique Marcarian Reuters 
Odpri galerijo
Tako kava kot čaj mate sta bila vse od leta 1991 označena za potencialno kancerogena za ljudi. FOTO: Enrique Marcarian Reuters 

Strokovnjaki so po desetletjih krivice kavo in čaj »oprali« sumov, da povzročata raka. Ugotovili so, da ni problematična vrsta pijače, temveč raka požiralnika verjetno povzroča pitje pijač pri temperaturah, višjih od 65 stopinj Celzija, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP  opozorila Agencija Združenih narodov za raziskave raka (IARC).

image_alt
Kdaj je najboljši čas za kavo?

Agencija je pregledala več kot tisoč znanstvenih študij o možnih kancerogenih učinkih kave ter zeliščnega čaja mate, ki je zelo priljubljen v Južni Ameriki. Kot je pojasnil direktor IARC Christopher Wild, za nastanek raka požiralnika ne gre kriviti pijač, temveč temperature, pri katerih te pijače pijemo.

Tako kava, kot čaj mate sta bila vse od leta 1991 označena za potencialno kancerogena za ljudi. A dokazi, zbrani vse od tedaj, so nakazovali, da ne kave in ne čaja mate ni mogoče povezovati z večjim tveganjem za nastanek raka, so pojasnili v IARC.

So pa našli določene dokaze, da pitje katere koli pijače pri temperaturi, višji od 65 stopinj Celzija, lahko privede do raka požiralnika, navaja AFP.

image_alt
Spoznajte pametni spletni vodič Kam pa kam

Študije, opravljene na Kitajskem, v Iranu, Turčiji in Južni Ameriki, kjer se tradicionalno pije zelo vroč čaj oziroma mate, in sicer pri temperaturi okoli 70 stopinj Celzija, so potrdile, da se tveganje za nastanek raka požiralnika povečuje z višanjem temperature, pri kateri ljudje pijačo pijejo, navaja IARC.

Tako so pitje pijač pri temperaturah, višjih od 65 stopinj Celzija, označili kot verjetno kancerogene za ljudi.

Več iz te teme:

Komentarji: