Najboljša živila v boju proti raku

Proti zahrbtni bolezni se lahko razen z gibanjem borimo tudi s pametno prehrano.
Fotografija: Rdeča pesa. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Rdeča pesa. FOTO: Blaž Samec

Prehranska znanost je v zadnjih desetih letih naredila tako čudovit napredek in zdaj lahko damo ljudem veliko več moči, da nadzorujejo svojo zdravstveno usodo, je izjavil zdravnik Joel Fuhrman.

O tem v Poletu že dvajset let piše tudi naša zdravnica dr. Nada Rotovnik Kozjek; slovenko znanje na tem področju je na visoki ravni.

image_alt
Koristi telesne vadbe za bolnike z rakom

Na spletni strani MedicineNet je o hrani, s katero se zoperstavimo raku, opozoril tudi zdravnik Dan Brennan.

Fitokemikalije

Fitokemikalije so kemikalije, ki jih najdemo v rastlinski hrani in lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni, kot je rak. Nobenega živila ni, ki bi se lahko samo in čudežno borilo proti raku, vendar lahko uživanje prehrane, bogate z rastlinami in fitokemikalijami, pomaga zmanjšati tveganje. Nekatere možne koristi fitokemikalij vključujejo:

• Zmanjšanje vnetja

• Preprečevanje poškodb DNK

• Popravljanje DNK

• Krepitev imunskega sistema

• Uravnavanje hormonov

• Preprečevanje razmnoževanja poškodovanih celic

Jagodičevje

Jagode so naravno sladke, a vsebujejo malo sladkorja. Jagode vsebujejo veliko različnih fitokemikalij, ki lahko pomagajo zaščititi telo pred poškodbami celic, ki vodijo do raka in so okusen način za dodajanje fitokemikalij prehrani. Privoščite si jih v smutiju ali jih potresite v solato. Nekatere fitokemikalije v jagodah so:

• Antocianini (najdemo jih v modrih in vijoličnih jagodah), ki so fitokemikalije, ki pomagajo zmanjšati vnetje in zaščititi vaše možgane.

• Elagična kislina, ki ima protitumorske lastnosti in pomaga nevtralizirati snovi, ki povzročajo raka

• Pterostilbene, ki je močan antioksidant in pomaga zmanjšati vnetje

image_alt
Prehrana v vsakdanjem pisarniškem življenju

Ohrovt

Ohrovt je del družine križnic, kamor sodijo tudi brokoli, zelje in cvetača. Ohrovt vsebuje lutein, zeaksantin in vitamine C, E in K. To so vitamini in fitokemikalije, ki telesu pomagajo absorbirati železo. Vežejo se tudi na slab holesterol in pomagajo telesu, da se ga znebi. Ohrovt vsebuje tudi fitokemikalijo glukozinolat, ki lahko povzroči celično smrt tumorjev.

Čebula

Čebula spada v družino zelenjave, ki vključuje tudi česen in por. Čemaži so skupaj s križnicami med dvema družinama zelenjave, ki se najbolje borijo proti raku. Dioksin je vrsta toksina, ki povzroča raka, in ga najdemo v cigaretnem dimu, izpušnih plinih, kuhanem mesu, ribah in mlečnih izdelkih. Ena žlica surove rdeče čebule vsebuje fitonutriente, za katere je bilo dokazano, da prepolovijo toksičnost dioksina.

Leča

Stročnice, kot je leča, vsebujejo vlakna, odporen škrob in fenolne spojine, ki spodbujajo rast dobrih bakterij v črevesju. Leča je tudi odličen vir vlaknin, ki lahko zmanjšajo tveganje za kolorektalni rak. Poleg tega lahko živila, kot je leča, ki vsebujejo veliko vlaknin, pomagajo nadzorovati vašo težo. Prekomerna teža poveča tveganje za vsaj 12 različnih vrst raka.

Kurkuma

Kurkuma je indijska začimba, ki se pogosto uporablja v jedeh s karijem. Živo rumena barva kurkume izvira iz kurkumina, ki je močan antioksidant. O kurkumi je bilo v medicinskih revijah objavljenih več kot 5000 člankov. Dokazano je, da kurkumin ubija tumorske celice na različne načine. Večina snovi, ki preprečujejo raka, najprej prepreči nastanek raka ali prepreči njegovo širjenje. Kurkuma naredi oboje.

image_alt
Kako se zaščititi pred kožnim rakom

Cvetača

Cvetača, ki spada v družino križnic, je bila dobro raziskana zaradi svojega potenciala za boj proti raku. Cvetača vsebuje naslednje koristne spojine:

• Indol-3 karbinol, ki zmanjšuje na hormone občutljive rake

• Sulforafan, ki dezaktivira spojine, ki povzročajo raka

• Vlaknine, ki pomagajo preprečevati raka

Pesa

Rdeči pigment v pesi prihaja iz betacianina. Ta fitokemikalija bi lahko človeško telo zaščitila pred razvojem rakavih celic. Prav tako lahko pomaga zmanjšati vnetje, ki lahko povzroči raka. Pesa vsebuje tudi 4 grame vlaknin na skodelico, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka. Peso lahko kuhate in uživate na različne načine, vključno s parjeno, vloženo, praženo, kuhano ali surovo.

Soja

Obstaja zelo vztrajen mit, da sojini izdelki povečujejo tveganje za razvoj raka, vendar to ni res. Izoflavoni dejansko zavirajo tumorje. Izoflavoni lahko tudi vklopijo gene, ki upočasnijo rast rakavih celic in povzročijo njihovo samouničenje. V študijah o tem, kaj ljudje jedo, ni povezave s povečanim rakom med ljudmi, ki uživajo sojo. Morda obstaja določena povezava med uživanjem soje in zmanjšanim tveganjem za raka dojke in pljučnega raka pri ljudeh, ki niso kadilci.

Polnozrnata žita

Polnozrnata jedrca vsebujejo otrobe, kalčke in endosperm, za razliko od rafiniranih zrn, ki vsebujejo le škrobnat endosperm. Polnozrnata žita vsebujejo fitokemikalije in bistvene minerale, kot so magnezij, selen in baker. Meta analiza prehrane 786.000 ljudi je pokazala, da je uživanje 7 gramov polnozrnatih žit povezano z 20-odstotnim zmanjšanjem tveganja smrti zaradi raka. Polnozrnata žita vsebujejo tudi veliko vlaknin, kar je povezano z nižjo stopnjo raka.

Špinača

Špinača je polna hranil, ki nudi številne koristi za zdravje. Bogata je z naslednjimi spojinami:

• Vitamin K, ki pomaga pri strjevanju krvi

• Karotenoidi, ki so antioksidanti, ki lahko pomagajo v boju proti raku

• Folat, ki pomaga pri tvorbi in popravljanju DNK

• Glikoglicerolipidi, ki so lahko še posebej koristni proti raku prostate, dojke in želodca

Komentarji: