Solnograški žličniki brez primere

Avstrijci jim običajno prislonijo še čudovito kiselkasto brusnično marmelado, ki zaokroži celoten okus.
Fotografija: Poletov recept: Solnograški žličniki. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Odpri galerijo
Poletov recept: Solnograški žličniki. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

Zima nas s svojimi temperaturami kar noče zapustiti. Še vedno si lahko poiščemo svoj košček s snegom popršene pokrajine in si na njej omislimo nekaj zimske rekreacije  in radosti na hladnem zraku, če seveda  spadamo bolj med ljubitelje zimskih radosti in lepote zimskih pokrajin. 

image_alt
Končno vampi in to na tržaški način

Tokrat me je dan na snežnih poljanah spomnil na nekoč med gostinci v naših krajih precej priljubljeno sladico, ki je doma pri naših severnih sosedih.

V mislih imam solnograške žličnike, za katere mirno lahko rečemo, da poleg »štrudla in šmorna« sodi med eno bolj prepoznavnih avstrijskih jedi- sladic. Zgodovina le te ima kar nekaj razlag.

Po eni naj bi bila izum salzburške baročne lepotice Salome Alt, ki naj bi jo ustvarila za svojega izbranca. S svojim izgledom pa naj bi spominjala na hribe okoli Salzburga in posuta s sladkorjem doda še misel na s snegom zasnežene vršace. Rahlost, lahkotnost te puhaste dobrote pa seveda tudi  orisuje baročno radoživost in ljubezen do življenja

Sladica je bogata z jajci, še bolj beljaki in nekaj dišečimi začimbami naša pa bo celo brez glutena torej moke. Krepka kalorična in bogata s hranljivimi jajci. Avstrijci ji običajno prislonijo še čudovito kiselkasto  brusnično marmelado, ki zaokroži celoten okus. Nadomestila bo kar nekaj naših izgubljenih kalorij s svojo rahlostjo in lahkotnostjo pa tudi ne bo terjala prevelikega davka pri občutku sitosti.

Poletov recept: Solnograški žličniki. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Poletov recept: Solnograški žličniki. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

Za manjši pekač potrebujemo:

150 ml mleka
Srok vanilje ali vaniljev sladkor
Limonin sok
7 beljakov

Ščep soli
80 g sladkorja
4 rumenjake
Limonina lupinica

3 žlice škroba
Malo ruma
Maslo za pekač
Brusnična ali kakšna druga kiselkasta marmelada

Priprava žličnikov:

Segrejemo mleko, ki smo mu primešali limonin sok in vaniljo. Ko zavre ga odstavimo in ohladimo. Pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo vaniljevo mleko. Stepemo beljake in sladkor, ko postane vse čvrsto jim dodamo rumenjake, vaniljo, sol, limonino lupinico, rum in škrob. Narahlo premešamo. Zmes naložimo na pekač v treh sklopih (hribčkih). Žličnike pečemo pri temperaturi 220 stopinj približno 12 minut. Postrežemo z marmelado iz brusnic ali kaj podobnega.

Poletov recept: Solnograški žličniki. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Poletov recept: Solnograški žličniki. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

Komentarji: