Včasih lahko tudi starodavne tradicije, kot je post, ki sledi obilnemu pustu, priredimo malo po svoje, bolj moderno in lažje. Ribe so v tem času vedno dobrodošle, še posebno v tako praktični izvedbi. Kaj si torej lahko privoščimo z lososom?
Topla krompirjeva solata z lososom, špinačo, koprom in kislo smetano
Za štiri. Priprava in čas kuhanja: 45 minut
800 g majhnih krompirjev
4 žlice belega vinskega kisa
4 žlice oljčnega olja
3 žlice limonovega soka
čajna žlička pekoče gorčice
60 ml zelenjavne osnove
400 g lososovih filejev
žlica masla
200 g špinače
2 žlici grobo nasekljanega kopra
4 žlice kisle smetane
Priprava:
Neolupljen krompir približno 25 minut kuhamo v slani vodi, nato ga odcedimo, pustimo, da se malce ohladi, nato pa ga, odvisno od velikosti, razrežemo na polovice ali četrtine.
Zamešamo kis, olje, limonov sok, gorčico, zelenjavno osnovo, sol in poper ter vse skupaj polijemo po krompirju.
Lososove fileje popečemo na zelo vročem maslu, tako da postanejo hrustljavi. Pokapamo jih z limonovim sokom, solimo in popramo. Vzamemo jih iz ponve in narežemo na manjše kose.
H kuhanemu krompirju dodamo špinačo, koper in koščke lososa. Solato porazdelimo v manjše posode in ponudimo z žlico kisle smetane.