Prijazneje nad hude bolečine v križu

Prednosti nove metode so manjši rezi, manjše poškodbe tkiva, manj izgube krvi, hitrejše okrevanje.

Objavljeno
14. junij 2012 22.59
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Na oddelku za ortopedijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor že nekaj časa uporabljajo najnovejšo tehniko manj invazivne zatrditve ledvene hrbtenice; doslej so izvedli 18 tovrstnih posegov, metoda pa kaže vrsto prednosti.

»Zatrditev ledvene hrbtenice je standardni ortopedski operativni poseg, s katerim učvrstimo nestabilno hrbtenico in tako zmanjšamo bolečine v križu,« pojasnjuje specialist ortopedske kirurgije asist. Gregor Rečnik, ki je v UKC Maribor uvedel to, do pacientov prijaznejšo tehniko zatrditve. Kot pravi, manj invazivno tehniko zatrditve ledvene hrbtenice s pridom uporabljajo pri pacientih z bolečinami v križu, ki nastanejo zaradi obrabe medvretenčne ploščice, zdrsa ledvenega vretenca ali nestabilnega segmenta hrbtenice.

Manj prizadete mišice

Pri klasični zatrditvi zdravniki naredijo en daljši kožni rez v sredini križa. »Nato je treba močne mišice ob hrbtenici odluščiti od kosti, da lahko uvedemo potrebne instrumente, sprostimo živce in vstavimo vijake, palice in kletke,« razlaga Rečnik. Pri tem so mišice zaradi grobega razmikanja močneje prizadete in si po operaciji le s težavo opomorejo.

»Z napredkom v kirurški tehniki, ki danes temelji na več manjših rezih, se lahko tem težavam izognemo. Z ortopedskega stališča opravimo popolnoma enak poseg z vijaki, palicami in kletkami, le na manj invaziven način,« pojasnjuje Rečnik. Na koži naredijo več manjših rezov, skozi katere na točno določeno mesto ob hrbtenici uvedejo posebne tulce (portale, dilatatorje). »Skozi te majhne portale nato uvedemo vijake, palice in kletke ter sprostimo živce. Pri uvajanju portalov se mišice postopno razmikajo in niso močno poškodovane,« je nazoren Rečnik.

Tako pri manj invazivni metodi v primerjavi s klasično opažajo precej manjšo izgubo krvi, manj bolečin po operaciji in hitrejše okrevanje pacientov. Ti lahko bolnišnico v povprečju zapustijo dva dni prej.

Osebna izkušnja

Po najnovejši metodi je bila v Mariboru pred kratkim operirana tudi 45-letna Andreja Kelbič, sicer medicinska sestra v tamkajšnjem UKC, ki je imela težave že od 28. leta. Bolečine, denimo, pri vstajanju s postelje, so sčasoma postale neznosne. Nobena od terapij, ki jih je prejemala (od venozne, muskularne do terapije s tabletami), ji ni nič več pomagala. Zato se je po posvetu z zdravnikom odločila za operacijo, ki ji je, kot ugotavlja, bolečino odvzela v 95 odstotkih, gibanje pa je bilo že poldrugi mesec po operaciji veliko boljše.

»Operacija je trajala približno pet ur,« pojasnjuje Kelbičeva. Dan po njej je že vstala, medtem ko je bolnišnico zapustila tretji dan po operaciji. Po šestih tednih okrevanja je lahko večino stvari doma že opravljala sama, čaka pa jo tudi rehabilitacijska terapija, od katere pričakuje še dodatno izboljšanje.

Prakticiranje in raziskovanje

Da bi kvantitativno ovrednotili resnične koristi manj invazivne zatrditve ledvene hrbtenice za pacienta, so se mariborski ortopedi lotili lastne raziskave, ki še ni končana. Na njihovem oddelku za ortopedijo so sicer omenjeno najnovejšo tehniko zatrditve uvedli prvi v Sloveniji.

»Bistvena prednost, ki jo imamo pred ostalimi ortopedskimi oddelki po Sloveniji in ki nam omogoča varno izvajanje tovrstne kirurgije, je operativni mikroskop. Že nekaj let namreč vse operacije na hrbtenici opravimo s pomočjo mikroskopa in tako sledimo priporočilom iz tujine,« poudarja Gregor Rečnik.

Na omenjenem oddelku so v zadnjih treh letih po besedah predstojnika doc. Matjaža Vogrina potrojili letno število hrbteničnih operacij; kvota posegov je narasla s 60 (v letu 2009) na 200 (v letu 2011). Tako poskušajo zmanjšati čakalne dobe na operacijo hrbtenice, pravi specialist ortopedske kirurgije Vogrin. »Na oddelku za ortopedijo se zavedamo čedalje večjih potreb prebivalstva po teh storitvah in se poskušamo temu prilagoditi, zato intenzivno razvijamo kakovostno hrbtenično kirurgijo.« Bolečina v križu je danes namreč eden izmed najpogostejših razlogov za obisk pacientov tako v ambulanti splošnega zdravnika kakor v ortopedski ambulanti.

Maribor Klasična metoda še prevladuje

Kljub prednostim omenjene metode pa je še vedno pogostejša klasična operativna tehnika – ta je pri nas stalnica že več desetletij –, medtem ko ponekod v tujini manj invazivna tehnika že presega 80-odstotni delež vseh zatrditev ledvene hrbtenice. Delež tovrstnih, do bolnikov prijaznejših operacij na oddelku za ortopedijo v Mariboru v zadnjih mesecih znaša skoraj 40 odstotkov.