Ecclestone grozi: Odpovedali bomo dirko za VN ZDA

Prvi mož formule ena je dal ameriškim organizatorjem dirke le teden dni časa, da vnovič zaženejo stroje na dirkališču.

Objavljeno
17. november 2011 15.02
Posodobljeno
17. november 2011 16.05
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Austin - Zapleti pri delih na dirkališču v teksaškem Austinu so pod vprašaj postavili izvedbo dirke za VN ZDA, ki naj bi premiero doživela v prihodnji sezoni svetovnega prvenstva formule ena. Preizkušnja v Austinu bi sicer morala biti na sporedu 18. novembra 2012, a jo ogrožajo spori med lastniki dirkališča in ameriškimi promotorji dirke, zaradi česar so začasno ustavili dela na prizorišču.

Alfa in omega F1 Bernie Ecclestone je že zagrozil, da obstaja velika verjetnost, da bodo dirko črtali iz koledarja. »Dirka je pod velikim vprašajem in zrela za odpis. A ne po naši krivdi, mi smo naredili vse, kar je bilo treba,« je dejal 81-letni Britanec.

Sprva je ameriškem organizatorjem dirke dal nekaj tednov časa, da vnovič zaženejo gradbene stroje, vse do naslednjega sestanka izvršnega odbora Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki bo 7. decembra, nato pa svojo izjavo preklical in dejal, da ne bo čakal tako dolgo.

»Rešitev bo morala priti hitreje. Ne potrebujemo časovnih rokov, po katerih bi pričeli iskati druge rešitve, saj se vse skupaj vleče že predolgo. Časa imajo teden dni, vse dokler se ne vrnem iz Brazilije,« je bil oster prvi mož formule ena. Oglasili so se tudi iz nekaterih moštev in izrazili prepričanje, da bo dogovor na koncu vendarle dosežen, saj imajo Američani le manjše težave pri gradnji.

»To ni pravi vir težav. S temi ljudmi skušam dogovor doseči že zadnjih 18 mesecev, a brez uspeha. Če bi imeli denar, tudi težav ne bi bilo, v to sem prepričan,« ostaja neomajan Ecclestone. Formula 1 je sicer preko luže zadnjič gostovala leta 2007 v Indianapolisu, leta 2013 pa naj bi priredili še dirko v bližini New Yorka.

Načrt, kako naj bi izgledalo ameriško dirkališče

Pogled na gradbišče v Austinu v mesecu maju