Žagar: Stopničke so obvezne

Spidvej: po štirih letih jutri v Krškem spet svetovna elita. Matej Žagar nabrušen kot še nikoli.

Objavljeno
06. september 2013 13.45
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Morda je za večino svetovne spidvejske smetane sobotna deseta dirka v sezoni SP zgolj ena od dvanajstih, zagotovo pa ne za Mateja Žagarja. Preizkušnja za VN Slovenije na štadionu Matije Gubca v Krškem se je namreč po štiriletnem postu vrnila v elitni koledar, 30-letni Črnovaščan pa je nabrušen kot še nikoli.

Dvanajstkratni zaporedni slovenski šampion ima v tej sezoni dva velika cilja: prvi je domala obvezen, končna uvrstitev v udarno osmerico, ki zagotavlja vstopnico za dirke SP tudi v prihodnji sezoni. Drugega izreče nekoliko tišje, a vseeno z veliko gotovostjo v glasu: »Morda bom prav na domači preizkušnji končno slišal tudi Zdravljico.« Ugnati vse konkurence se mu na preizkušnjah najvišjega ranga še ni posrečilo, resda je petkrat že stal na zmagovalnem odru (trikrat je bil drugi in dvakrat tretji), za naskok povsem na vrh pa mu je doslej zmanjkal le kanček konstantnosti.

Tudi v tej sezoni je v statistiko že vpisal dve drugi mesti, v Bydgoszczu je bil zanj prehiter le Rus Emil Sajfutdinov, v Københavnu pa Avstralec Darcy Ward. »Zame je dirka v Krškem vrhunec sezone, zato se bom na njej zadovoljil zgolj z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Ne izključujem niti možnosti zmage, ki bi bila najslajša in res prav pika na 'i' na ovalu, ob katerem bo zame, verjamem, navijalo veliko privržencev. Vesel sem, ko slišim, da je prodana že večina vstopnic, upam, da bo moj motor deloval, kot se spodobi. Zase pa vem, da sem vrhunsko pripravljen in v odlični formi,« poudarja član AMTK Ljubljana, ki ni poznal poraza niti na jubilejni preizkušnji ob 50-letnici spidveja v slovenski metropoli preteklo nedeljo na štadionu v Zgornji Šiški.

Žagar, ki je bil v Krškem pred osmimi leti že tretji, je še vedno v igri celo za končno uvrstitev na zmagovalni oder v SP. Za zdaj namreč v skupnem seštevku drži sedmo mesto, za tretjeuvrščenim Poljakom Jaroslawom Hamplom pa zaostaja zgolj 12 točk. »Vedno gledam naprej in tajil bi, če bi dejal, da ne razmišljam tudi o naskoku na kolajne. Vendar pa vsako dirko jemljem posebej, ob pravih rezultatih in zadostnem številu točk je še vse mogoče,« poudarja naš as, ki je v tem tednu opravil že tri klubske dirke na Otoku in na Švedskem.

Slovenija pa bo imela na deveti izvedbi krške preizkušnje še eno železo v ognju – na povabilo organizatorjev bo med 15 udeleženci tudi Aleksander Čonda, Krčan, ki brani barve ST Lendava. »To je zame izjemna čast, za to sem garal ne le v tej sezoni, temveč v vsej dosedanji karieri. Upam, da ne bom razočaral navijačev in bom mešal štrene tudi favoritom. Vsak je premagljiv, z večino sem že stal na štartu in jih nekaj tudi ugnal, če bo to moj dan, se lahko zgodi marsikaj. Ne bi rad pretiraval v napovedih, rad bi se le predstavil v najlepši luči, morda pa bom prepričal katerega od tujih oglednikov,« je poudaril Čonda, ki je pred kratkim dopolnil 23 let.

Žal pa gledalci v Krškem ne bodo mogli spremljati nastopov zadnjega zmagovalca dirke izpred štirih let Emila Sajfutdinova, ki je še pred prejšnjo dirko v Daugavpilsu vodil v skupnem seštevku, v Latviji pa si je pri grdem padcu poškodoval ramo, zato na VN Slovenije ni pripotoval. Zamenjal ga bo Danec Leon Madsen, ki se je sicer že preizkušal na zadnjih dveh dirkah sezone in skupaj vpisal 13 točk. Jutrišnja dirka pod reflektorji se bo sicer začela ob 19. uri, že danes pa bo uro pred treningom (16) pred štadionom uradni žreb štartnih številk s Primožem Kozmusom v glavni vlogi.