Brigita Langerholc druga na 800 metrov

Brigita Langerholc je na atletskem mitingu IAAF v Birminghamu na 800 m zasedla drugo mesto, njen someščan Matic Osovnikar pa se v teku na 60 m ni uvrstil v finale.

Objavljeno
17. februar 2007 20.09
Bekele svetovni rekord
Birmingham - Škofjeločanka Brigita Langerholc (Triglav) je na atletskem mitingu IAAF v Birminghamu, kjer bo med 2. in 4. marcem potekalo dvoransko evropsko prvenstvo, v teku na 800 m zasedla drugo mesto (2:00,49). Njen someščan Matic Osovnikar (Mass) se v teku na 60 m ni uvrstil v finale (6,75), Etiopec Kenenisa Bekele pa je s časom štiri minute in 49,99 sekunde postavil nov svetovni rekord na 2000 metrov (4:49,99).

Na 800 m je zmagala domačinka Jenny Meadows (1:59,88), tretja pa je bila še druga Britanka Marilyn Okoro (2:00,91). "Pred tekmo sem mislila, da bom danes brez težav zmagala, vendar me je Meadowsova v zadnjih 30 metrih prehitela in za več kot dve sekundi izboljšala svoj osebni rekord. Resnično me je presenetila, saj sem skoraj do cilja vodila, nato pa me je prehitela, ker sem bila v zadnjih 30 metrih povsem brez moči, da bi zvišala ritem. Že prejšnji teden sem se zavedala, da imam veliko rezerv prav v tem zadnjem delu teka, zato bova morala s trenerjem Igorjem Savičem izpiliti prav ta del nastopa. Britanka je napredovala za dve sekundi in sem jo očitno malo preveč podcenila. Sicer sem trenutno peta tekačica sezone na svetu na 800 m (druga je Jolanda Čeplak z 1:58,99, za Rusinjo Tatjano Peltjuk, 1:58,57, op. p.). To je sicer zelo dobro, vendar pa sem si pred EP želela teči pod dvema minutama. V pripravah bom do EP skušala odpraviti omenjeno pomanjkljivost," je pojasnila Langerholčeva.

Osovnikar je bil v prvi kvalifikacijski skupini peti in je dosegel skupno 11. čas. V finalu je bil najhitrejši Britanec Jason Gardener (6,57), trikratni evropski dvoranski prvak na tej razdalji, pred rojakoma Craigom Pickeringom (6,58) in Simeonom Williamsonom (6,60), četrti pa je bil dvakratni evropski prvak na prostem (100 in 200 m) Francis Obikwelu s Portugalske (6,64). "Žal sem mi ni uspelo uvrstit v finale, za kar bi moral teči pod 6,72. Nisem tekel tako, kot sem sposoben, prepričan pa sem, da bom v dveh tednih, kolikor je še do EP, našel pravo formo. Treniral bom po ustaljenem programu, vendar z majhno intenzivnostjo. Vse bo podrejeno temu, da se osvežim in nato na EP prestavim v višjo prestavo," je pojasnil Osovnikar, ki je bil lani na EP na prostem v Goeteborgu bronast v teku na 100 m in je tudi na letošnjim dvoranskem EP že v začetku sezone napovedal boj za prva tri mesta, vendar ob napovedih, da bo moral za kaj takega izboljšati svoj slovenski rekord (6,58). Osovnikar bo pred EP nastopil še 24. februarja na mitingu v Atenah, kjer bo na startni listi tudi Miran Vodovnik (Almont) v suvanju krogle.

Nov svetovni rekord

Bekele je postavil nov mejnik v teku na 2000 metrov. Bekelejev svetovni rekord je skoraj za tri sekunde boljši, kot prejšnji, ki ga je v isti dvorani pred devetimi leti postavil njegov rojak Haile Gebrselassie, ko je tekel v času 4:52,86. Bekele se ob zadnjem dosežku lahko pohvali tudi z olimpijskim naslovom in svetovnim rekordom v teku na 5000 metrov, na pet km pa je prav v Birminghamu pred tremi leti postavil dvoranski svetovni rekord.

Tudi Rusinja Jelena Isinbajeva, olimpijska in svetovna prvakinja, je skušala izboljšati svoj svetovni rekord v skoku v višino, vendar je bila na 4,94 metra trikrat neuspešna. Na tekmi je v svojem slogu skočila le trikrat, pred zadnjo višino je bila enkrat neuspešna, s 4,73 pa je gladko zmagala.

V teku na dve milji je bila tretja slovenska predstavnica na tekmovanju, Sonja Roman (Maribor 98), plačana za narekovanje ritma, Joanne Pavey pa je zmagala z britanskim rekordom (9:32,00). Romanova, ki letos zelo uspešno nastopa v teku na 1500 m in ima tretji izid sezone na svetu (4:08,61), je na tej razdalji svoj zadnji tek pred EP napovedala za 20. februar v Stockholmu.