Luka Dončić - tako mlad, pa že tako dober

Komaj 17-letni slovenski košarkar igra v prvi Realovi peterki, zadeva odločilne mete in se meri z najboljšimi v evroligi.

Objavljeno
11. december 2016 11.20
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

K Realu pride vsako leto precej obetavnih mladeničev, toda konec leta 2011 so v Madridu dobro vedeli, da je eden od novincev prav poseben talent. Luka Dončić je bil star 12 let, toda vse je počel kanček bolje od vrstnikov. Njegov razvoj se ni nikoli ustavil, zato je pet let pozneje že eden od nosilcev članske ekipe kraljevskega kluba.

Med evropskim prvenstvom leta 2013 je Slovenijo obiskal Realov članski trener Pablo Laso. Predaval je na trenerskem seminarju, nekaj časa pa si je vzel tudi za analizo različnih igralcev. Toda ob nobenem imenu mu oči niso tako zasijale kot prav ob vprašanju, kaj si misli o Luki Dončiću. »Seveda ga poznam! Podrobno ga spremljam, odkar je prišel k nam,« je rekel Laso.

Toda pozor – Dončić je imel tedaj vsega 14 let, trener največje evropske ekipe vseh časov pa je o njem govoril s takšnim zanosom, kot da je njegov sin. »Jasno je, da si bo lahko kruh služil kot košarkar, saj ima veliko talenta in ima rad košarko. Trenutno je na pravi poti. Upamo, da bo kmalu postal član prve Realove ekipe in slovenski članski reprezentant. Toda ponavljam – je zelo mlad, zato ga čaka še ogromno dela,« je pristavil Laso. In imel je prav. Luka je zdaj že član Realove prve ekipe, kmalu bo tudi slovenski reprezentant.

Ob tako hitrem razvoju mnogi kar pozabijo, da je Dončić v resnici še vedno otrok. Star je vsega 17 let, pa igra v prvi Realovi peterki, zadeva odločilne mete in se meri z najboljšimi branilci v evroligi. Slovenija je imela na zadnje takšnega talenta v Saniju Bečiroviću, a je ta pri 17 letih igral v Laškem. Ali primer Gorana Dragića – slovenski zvezdnik v ligi NBA je pri tej starosti šele zapustil Ilirijo in se preselil k Slovanu. Vendar je tudi res, da so poti do uspeha različne, najpomembnejše pa je, da mladi košarkar igra. Dončićeva velika prednost pa je, da že zdaj redno igra na tako visoki ravni.

Eden prvih trenerjev, ki je v Madridu bdel nad slovenskim košarkarskim biserom, je Jose Luis Pichel. »Pri tako mladem igralcu, ki prihaja iz povsem drugačnega okolja, je najpomembnejša prilagoditev. Poskrbeli smo, da so ga pod okrilje vzeli malce starejši fantje in mu pomagali, da se je lažje prilagodil življenju v Madridu. Kljub vsemu je treniral tudi s svojimi vrstniki, saj smo želeli, da je zraven drugih trinajstletnikov in da se z njimi pogovarja o tistih stvareh, ki so zanimive za tako mlade fante,« je dejal za španske medije.

Najboljši strelec, asistent, skakalec ...

V Madridu pravijo, da so imeli še največ težav, kako brzdati Dončićevo izjemno tekmovalnost. »Spomnim se, da so ga v finalu kadetskega prvenstva izbrali za najboljšega igralca, toda kljub temu je bil izredno jezen, saj smo izgubili proti Barceloni. Morali smo poskrbeti, da smo njegovo tekmovalnost usmerili v pravo smer, vendar je bilo ves čas jasno, da je rojeni zmagovalec,« je dejal Yeyo Vicente, nekdanji Realov mladinski trener.

V mlajših kategorijah je Luka z Realom osvojil vse mogoče lovorike, serijsko je pobiral tudi nagrade za najboljšega igralca, najboljšega strelca, najboljšega asistenta, najboljšega skakalca … Bojda so se na nekaterih turnirjih celo dogovorili, da kakšno individualno nagrado prepustijo še komu drugemu, da ne bo vseh nagrad domov vzel le slovenski fant. Toliko, da bodo ponosni nase tudi drugi mladeniči, saj so za Luko tako ali tako že vsi vedeli, da je v resnici najboljši.

Kako velik talent je, je bilo dokončno jasno spomladi leta 2015. Real Madrid je osvojil mladinsko evroligo, slovenski košarkar pa je bil znova najkoristnejši igralec tekmovanja. Toda dosežek je poseben zato, ker mu je to uspelo med dve leti starejšimi vrstniki. Dončić je sicer tako mlad, da bi lahko v mladinski evroligi igral še spomladi leta 2017, vendar je njegova kakovost dovolj velika, da že uspešno igra v članski evroligi. Reprezentanca ga čaka

Težko je reči, v katerem košarkarskem elementu je najboljši. Meče in asistira kot organizator igre, pod košem se znajde kot krilo in v skoku pobira žoge med centri. Toda njegova največja odlika je, da zna svojo kakovost vključiti v moštveno igro. Kadar dobro igra Luka Dončić, dobro deluje tudi celotna ekipa. Prav zato ni igralec, ki bi skrbel le za polnjene osebne statistike.

Počasi pa prihaja čas, ko bo oblekel dres v slovenski članski reprezentanci. Luka je že večkrat poudaril, da bo igral za Slovenijo, v svojih načrtih ga ima tudi selektor Igor Kokoškov. Skupaj z Goranom Dragićem, Zoranom Dragićem in Jako Blažičem pa bo zagotovo predstavljal eno najboljših zunanjih linij na evropskem prvenstvu.