Priložnost za lovoriko na F4 lige NLB v Ljubljani

Ljubljana bo med 19. in 21. aprilom še četrtič v desetih letih gostiteljica finalnega turnirja lige NLB. Četudi si Union Olimpija še ni zagotovila nastopa na finalnem turnirju, je vodstvo regionalne lige včeraj potrdilo dvorano Stožice kot prizorišče F4, saj je ocenilo, da je ta čas slovenska prestolnica košarkarsko najbolj aktivna.

Objavljeno
02. marec 2011 09.47
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Evroligaška skupina F je pred zadnjim kolom drugega dela edina, v kateri se ne bo več odločalo o potnikih v četrtfinale, zato bodo Unionu Olimpiji in Barceloni v jutrišnjem dvoboju prihranjeni napetost in marsikateri stresni trenutek. A zato Ljubljančani v Katalonijo ne potujejo na turistični ogled znamenitosti, pravi kapetan Goran Jagodnik, ki je včeraj s soigralci dočakal tudi uradno potrditev, da bo aprilski zaključni turnir lige NLB gostila Ljubljana. »Zadnje mesece smo si pridobili spoštovanje vseh v Evropi, zato moramo ohraniti lepo sliko ob slovesu,« pravi 36-letni košarkar, ki bo s soigralci gotovo privarčeval kakšen atom moči več, kot bi jih v primeru odprtega lova za osmerico. Vsak jim bo prišel še kako prav že v nedeljo, ko bi z zmago nad Zagrebom lahko naredili odločilen korak naproti domačemu F4.

»Pred nami je zelo pomembno obdobje in četudi smo vsi pomalem že kar iztrošeni, bomo stisnili zobe, da se uvrstimo še na zaključni turnir regionalne lige. Po koncu evrolige bo pač nekaj več časa za polnjenje baterij in čez kakšen mesec bomo gotovo že bolj sveži. Dvoboj z Barcelono res nič ne prinaša, a se moramo vseeno dostojno posloviti, zadnji dve domači tekmi bi lahko dali več od sebe,« je dejal Jagodnik in izrazil upanje, da bodo gostitelji svoje najpomembnejše člene tokrat vendarle spočili za četrtfinalni izziv. Tedaj pač še ni vedel, da je denimo nastop Erazma Lorbka že vprašljiv, saj je zavoljo visoke telesne temperature obležal v domači postelji. Česar so si v teh dneh zaželeli tudi nekateri najbolj obremenjeni Olimpijini košarkarji, ki so jih napori zadnjih mesecev krepko zdelali.

»Skozi prvi del sezone smo res porabili ogromno moči, pač imamo majhen nabor igralcev za velike tekme, evroliga pa nas je povlekla za seboj in ob dosegljivem cilju, uvrstitvi v top 16, smo na dveh frontah poskušali dajati vse od sebe. Zato je tudi prihajalo do spodrsljajev v ligi NLB. Če smo pošteni, smo domala na vsaki evropski tekmi igrali, kot bi nam šlo za življenje ali smrt, bolje, kot je marsikdo od nas pričakoval, in predvsem bolje, kot je realno sposobno naše moštvo. Ni čudno, da je krivulja začela padati, saj je utrujenost med nosilci zaradi nezadostnih menjav velika. Ko zdaj pogledam na minule tekme, si res nimamo kaj očitati, da nam v drugem delu ni šlo tako dobro kot v prvem, pa čeprav si drznem trditi, da bi se tudi drugi del evrolige za nas drugače razpletal, če bi zadeli zadnji met proti Barceloni,« je prepričan Jagodnik.

Ker je vodilo zadnjih tednov vse večja utrujenost med košarkarji, obenem pa je moštvo ostalo brez Marqueja Perryja, poškodovanega Dina Muriča in nazadnje Kevinna Pinkneyja, še naprej pa Panathinaikos vztrajno snubi Vlada Ilievskega, se seveda poraja vprašanje, kako bo moštvo preneslo prehod v drugi, celo pomembnejši del sezone. Lov za mestom na finalnem turnirju lige NLB je pač še odprt, končnica DP pa obeta srdit dvoboj s Krko za slovenski prestol. Se je nadejati še kakšnega odhoda? »Mislim, da moštvo ne razpada in da smo s Pinkneyjem pospremili zadnjega skozi vrata, vsaj upam, da je tako, v košarki pač nikoli ne veš. Prepričan sem, da bo Ilievski z nami vztrajal do konca, njegov odhod bi bil velika izguba, saj na njem sloni naša igra. Pinkneyjev odhod pa je bil neizogiben, bolje, da nezadovoljen igralec odide, saj sicer vedno obstaja nevarnost, da s seboj potegne še koga. Poleg tega smo bili z njim zadnje čase nezadovoljni vsi, trener, igralci, navijači,« priznava Jagodnik, ki je pri skoraj 37 letih še vedno gonilna sila na parketu.

»Kaj ni to žalostno? Meni je še vedno vsaka tekma izziv, morda mi ne uspe vsake odigrati na visoki ravni, a poskušam. Najlažje se je motivirati za Barcelono, z njo bi vsak rad igral, a merilo za značaj moštva in kakovost igralca so dvoboji v majhnih, napol praznih dvoranah, tedaj se pokaže, če si kaj vreden ali ne. Pri mlajših včasih to pogrešam. Zavedati se moramo, da so bili uspehi v evroligi za nas le posladek, uvrstitev v top 16 pa nagrada za naš trud. Glavni cilj, ki smo si ga zadali pred sezono, je finalni turnir lige NLB in napad na lovoriko, zato bosta že naslednja dva tedna odločilna,« opozarja Olimpijina starešina, ki trdno verjame, da je v Stožicah ostalo zdravo jedro, ki bo uresničilo cilj …

Zaključni turnir v Stožicah

Ljubljana bo med 19. in 21. aprilom še četrtič v desetih letih gostiteljica finalnega turnirja lige NLB, potem ko je najboljšo četverico gostila v uvodnih dveh sezonah 2001/02 in 2002/03 ter nato še 2007/08. Četudi si Union Olimpija še ni zagotovila nastopa na finalnem turnirju, je vodstvo regionalne lige včeraj potrdilo dvorano Stožice kot prizorišče F4, saj je ocenilo, da je ta čas slovenska prestolnica košarkarsko najbolj aktivna.