Čačić: Zdaj smo pred novim začetkom

Po tekmi v Ljudskem vrtu: Pavel Vrba vesel, da je Viktorio še drugič popeljal v LP, Ante Čačić že o derbiju z Gorico.

Objavljeno
29. avgust 2013 12.46
ANTE ČAČIĆ
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – »Seveda sem zadovoljen. Zmagali smo in se uvrstili v ligo prvakov,« je bil kratek zmagovalni trener Pavel Vrba, preden je odhitel k rojakom. Že tretjič je 49-letnik popeljal svoje moštvo med evropsko elito: drugič Viktorio, pred tem Žilino. Trener Mariborčanov Ante Čačić je ostal pri prejšnjem dosežku kariere, ko je Dinamo v LP popeljal preko Maribora.

Hrvaški strokovnjak se je znašel v neprijetni vlogi. Zagovarjati je moral tako rekoč vse svoje odločitve, ki so sinoči – ali morda tudi niso – presodile. V nečem je imel prav. Viktoria je bila boljša kot Maribor in ji je tudi čestital, toda ...

»Storili smo vse, kar je bilo v naši moči. Čestitam mojim igralcem. Naprej je šlo moštvo, ki ga odlikuje stalnost v Evropi in je že vrsto let skupaj. Nesmiselno je govoriti o tem, da smo vse gole dobili po naših napakah. To je bilo očitno. To se dogaja slabšim moštvom. Imeli smo več priložnosti, tekmeci so zadeli iz prvega poskusa. Zdaj smo pred novim začetkom. Igrali bomo v evropski ligi in poskušali preseči lanski dosežek. Pred vrati je še derbi z Gorico,« je uvodoma povedal Čačić in zavrnil kritike, da je Maribor premalo tvegal.

»Mislim, da je treba sprejeti resnico, da je Viktoria kakovostnejša ekipa,« je bil trenerjev odgovor, ki ga je dopolnil še z oceno o slabem uvodu: »Opozarjal sem, da je treba biti zbran in pozoren na začetku, toda Viktoria nas je napadala, skrila žogo in dobro kombinirala.«

Zakaj se je odločil za Nusmirja Fajića pred Jeanom Philippom Mendyjem in za Martina Mileca pred Alešem Mejačem? »Z igralci sem vsak dan. Poznam notranje težave, ki jih ne razkrivam zunaj slačilnice. Fajić je dlje časa z moštvom, zato sem mislil, da se bo bolj ujel z igralci, da bo bolj prepoznal njihovo kombinatoriko. Milec je potentnejši, bolj zdrav in je sposoben držati ritem igre. Mejač je bil adut s klopi in tudi še ni povsem zdrav. Tavaresa sem menjal, ker v taktičnem smislu ni zmogel igrati tudi v obrambi. Hkrati ga potrebujemo tudi za Gorico,« je izkušeni Čačić gladko pojasnjeval vse svoje odločitve, pri čemer je kazal znake živčnosti.

Maribor je bil po oceni večine predstavnikov sedme sile premalo drzen in pogumen, toda trener je tudi za to našel ustrezne odgovore. »Lahko bi se odločili za igro na vse ali nič, toda ni vseeno, ali je izid 0:1, 1:1 ali 1:5. Poudariti moram, da je bil Maribor soliden. Imeli smo svoje priložnosti, toda če tekmec zadene iz svoje prve priložnosti, to veliko pove tudi o njegovi kakovosti,« je zaključil s prvo analizo mariborski trener.