Liga prvakov: Real Baslu nasul kar pet zadetkov

Madridski Real je proti Baslu slavil s 5:1, Oblakov Atletico v Pireju izgubil z 2:3, Borussia pa je premagala Arsenal z 2:0.

Objavljeno
16. september 2014 17.50
FBL-EUR-C1-C3-SUPERCUP-REALMADRID-SEVILLA
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Madrid - Branilci naslova evropskega prvaka so novo sezono lige prvakov, za razliko od sezone v domačem prvenstvu, začeli zelo prepričljivo. Švicarski prvak Basel je bil dorasel nasprotnik le v uvodnih minutah, nakar se je beli balet razletel po igrišču in gostom nasul kar pet golov. Pravico na tej tekmi je delil Slovenec Damir Skomina, ki pa ni bil edini slovenski predstavnik v uvodnem večeru lige prvakov. Roman Bezjak se je z Ludogorcem dobro upiral Liverpoolu, kjer je sodil Matej Jug, Jan Oblak pa je na svojem debiju za Atletico prejel kar tri gole v Pireju.

Madridski Real in Basel sta dvoboj začela umirjeno, nismo videli kakšnega pretiranega pritiska Reala, ki pa je vseeno dokaj zgodaj dosegel zadetek. Po predložku Nacha je lastno mrežo zatresel Marek Suchy. Sledilo je dobrih deset umirjenih minut, potem pa se je začel juriš Reala. Vratar Vaclik je v 26. minuti še uspešno posredoval po strelu Pepeja, v 30. minuti pa vendarle drugič klonil. Sijajno akcijo, ki jo je začel Luka Modrić, je fantastično zaključil Gareth Bale, ki je z žogo najprej lobal vratarja, nato pa jo potisnil v prazen gol.

Zgolj minuto kasneje je Real zabil še enkrat, akcijo je znova začel Modrić in nadaljeval Bale, ki je idealno zaposlil Cristiana Ronalda, ki je žogo le še potisnil v prazno mrežo Basla. A s tem juriša Reala še ni bilo konec, v 36. minuti je zadel tudi James Rodriguez, ki je v prazno mrežo pospravil odbitek po strelu Karima Benzemaja. Obdobje, polno tempa in dogodkov se je nadaljevalo v 38. minuti, ko je zadel tudi Basel. Pol protinapad je z izjemno natančnim diagonalnim strelom zaključil Gonzalez in postavil izid polčasa 4:1.

V drugem polčasu je Real nekoliko stopil na zavoro, tako da so do sape nekoliko izraziteje prišli tudi gostje. V 66. minuti je imel strelec gostujočega gola Gonzalez še eno izjemno priložnost, a je Iker Casillas, ki so mu navijači tudi tokrat žvižgali, odlično posredoval. Deset minut kasneje je Basel zapretil še enkrat, ko je Fabian Schär s strelom od daleč zadel vratnico.

No, če je bila »prevlada« Basla jalova, pa je beli balet znova udaril v 79. minuti, ko je po podaji Ronalda močno sprožil Benzema in od prečke žogo tudi zabil v gol za končni rezultat 5:1.

Jan Oblak na debiju klonil kar trikrat

Prva uradna tekma v karieri slovenskega vratarja Jana Oblaka v dresu Atletica iz Madrida se ni končala po njegovih željah. Nekdanji vratar ljubljanske Olimpije in lizbonske Benfice je v Pireju prejel kar tri zadetke, kar je bilo preveč za kakšno točko Atletica proti razpoloženemu Olympiacosu. Slednji so zmagali z rezultatom 3:2.

Mrežo 21-letnega Škofjeločana je že v 13. minuti načel branilec Masuaku, ki je z nizkim diagonalnim strelom nekoliko z leve strani izven kazenskega prostora zadel za vodstvo domačih.

Kljub temu, da so Španci imeli pobudo na terenu, so bili Grki tisti, ki so dosegli tudi naslednji zadetek. Po lepi akciji je v oddaljeni kot gola zadel Nizozemec Ibrahim Afellay in rdeče-bele povedel v vodstvo z dve proti nič. V 38. minuti so Madridčani vendarle tudi sami premagali nasprotnega vratarja, po predložku s strani je z glavo zadel hrvaški napadalec Mario Mandžukić in postavil izid polčasa (2:1).

V drugem polčasu smo gledali popolno prevlado Atletica, a je bil znova Olympiacos tisti, ki je zadel prvi. V 73. minuti se je sam pred Oblakom znašel Kostas Mitroglou, ki je s strelom med nogami še enkrat premagal mladega Slovenca in poskrbel za njegov zares neposrečen debi v dresu španskih prvakov. Po prejetem zadetku je Atletico nadaljeval s prevlado na igrišču, v 86. minuti prek rezervista Antoina Griezmanna tudi zadel za znižanje izida, za kaj več pa jim je zmanjkalo časa in sreče. 

Borussia premagala Arsenal

Pred znova nabito polnimi tribunami štadiona Signal Iduna Park v Dortmundu Arsenal ni imel praktično nobenih možnosti za zmago proti domači Borussii. Prvi polčas je sicer postregel s predstavo brez večjih pretresov, dokler ni v 45. minuti udaril novinec v rumeno-črnem dresu, Italijan Ciro Immobile, ki je po sijajnem samostojnem prodoru zadel za vodstvo domačih.

Drugi polčas se je začel, kot da bi bili gostje iz Londona še vedno v šoku po pozno prejetem zadetku v prvem delu. Borussia je prek hitronogega Pierra-Emericka Aubameyanga povedla z dve proti nič in že nakazala, v kakšnem tempu bo potekal ta dvoboj. 

Nadaljevanje je dejansko postreglo z igro Borussie, kot jo poznamo iz prejšnjih sezon - s hitrim tempom in bliskovitimi protinapadi so ogrožali vrata Arsenala in na koncu zadržali vodstvo z dvema goloma prednosti.

Bezjak zadel vratnico, Ludogorec pa nesrečno izgubil

Na tekmi v Liverpoolu, ki jo je sodil Matej Jug, je v dresu Ludogorca zaigral tudi slovenski napadalec Roman Bezjak, ki je nekajkrat nevarno zapretil, še najbolj v drugem polčasu, ko je zadel celo vratnico.

Po vodstvu Liverpoola, ki ga je redsom prinesel Mario Balotelli v 82. minuti, je moral 25-letni Korošec pet minut kasneje zapustiti igro, kmalu po njegovem odhodu na klop pa so Bolgari dosegli izenačujoči zadetek, za katerega je poskrbel Abalo. Ko je že vse kazalo na presenečenje, je po napaki ožje obrambe na čelu z vratarjem Milanom Borjanom, ki je zagrešil enajstmetrovko, stvari na svoje mesto postavil kapetan rdečih Steven Gerrard.

 

Tekme 1. kola lige prvakov

Skupina A

Juventus - Malmö 2:0 (0:0)

(Tevez 59., 90.)

Olympiacos - Atletico 3:2 (2:1)

(Masuaku 13., Affelay 31., Mitroglou 73.; Mandžukić 38., Griezmann 86.)

Skupina C

Benfica - Zenit 0:2 (0:2)

(rdeči karton Artur 18.; Hulk 5., Witsel 22.

Monaco - Leverkusen 1:0 (0:0)

(Moutinho 61.)

Skupina B

Liverpool - Ludogorec 2:1 (0:0)

(Balotelli 82., Gerrard 90.; Abalo 90.)

Real Madrid - Basel 5:1 (4:1)

(Suchy a.g. 14., Bale 30., Ronaldo 31., James 37., Benzema 79.; Gonzalez 38.)

Skupina D

Borussia - Arsenal 2:0 (1:0)

(Immobile 45., Aubameyang 48.)

Galatasaray - Anderlecht 1:1 (0:0)

(Yilmaz 90.; Praet 52.)