V Madridu bodo padali goli

Liga prvakov: Nemški prvaki v Španijo brez bele zastave.

Objavljeno
17. april 2017 22.35
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Konec tedna se je vnovič potrdilo, kaj pomeni najboljšim nogometnim klubom v Evropi igranje v izločilnih bojih lige prvakov. Kljub temu, da se Real Madrid bori za naslov španskega prvaka, je igral v Gijonu z rezervno enajsterico, podobno je ravnal njegov drevišnji tekmec Bayern na gostovanju pri Kevinu Kamplu v Leverkusnu.

Razlika med četrtfinalom in polfinalom lige prvakov znaša 7,5 milijona evrov, če bi upoštevali še implicirano vrednost nagrade za naslov evropskega prvaka (15,5), pa se bosta Real in Bayern pomerila za morebitnih 23 milijonov € nagrade. To v nogometnem jeziku pomeni letni plači dveh vrhunskih nogometašev, kar je dobrodošlo za sleherni kolektiv na svetu.

Ni čudno, da je Realov trener Zinedine Zidane strl Sporting z enajsterico fantov, ki bodo povečini le stiskali pesti za uspeh soigralcev v povratni tekmi z Bayernom. Le branilca Sergio Ramos in Nacho realno računata na spopad z Nemci, morda tudi eden iz para Rodriguez-Isco. Gareth Bale lovi zadnji vlak za nedeljski »clasico« z Barcelono, zato bo na desni strani igrišča igral bodisi nezadovoljni Kolumbijec bodisi vse boljši španski as.

»Trener Zidane mi včasih nameni igro, včasih ne. Igram v najboljšem klubu na svetu, zato poskušam dati od sebe največ, kar lahko. Verjamem, da bom tu še vrsto let, zato ne razumem ljudi, ki se čudijo, da želim imeti še večjo vlogo v prvem moštvu,« je Isco odgovoril na vprašanje, kako komentira svoj položaj v Realovi zasedbi. Da imajo njegovi privrženci z zahtevo po večji minutaži morda prav, potrjuje učinek 24-letnika, ki je vzniknil v mladinski šoli Valencie. V tej sezoni španskega prvenstva je igral skupno 1387 minut, v tem času pa vknjižil 9 golov in 5 podaj za gol, torej je bil učinkovit na vsakih 99 minut igre ... Isco leta 2013 ni zaman postal prvi nakup tedanjega Realovega trenerja Carla Ancelottija. »Gotovo vam ne bom razkril, kdo bo igral proti Bayernu. Isco je pripravljen kot vsi drugi, kar me lahko le veseli,« je odvrnil Zidane.

Francoz bi si težko privoščil morebitno kalkuliranje z igralci, katerih nastop bi bil ogrožen v morebitni prvi tekmi polfinala; v primeru rumenega kartona bi bili namreč kaznovani Ramos, Kroos in Modrić. Na to bosta pazila dva bavarska aduta (Boateng, Vidal), najmanj »previdni« bodo igralci Atletica (zgolj Gimenez), najbolj pa akterji jutrišnjega snidenja med Monacom in Dortmundom. Dodatno pozornih bo pet gostiteljev (Jemerson, Falcao, Germain, Lemar, Sidibe) in štirje gostje (Dembele, Guerreiro, Sokratis, Schmelzer). Pri tem bodo svoje dodali tudi sodniki. Najboljši slovenski sodnik Damir Skomina bo v sredo delil pravico na svoji prvi tekmi lige prvakov po 15. februarju, ko mu je Uefa zaupala dvoboj Reala in Napolija; Koprčan bo sodil prav na tekmi v Monte Carlu. Italijan Gianluca Rocchi je dobil tekmo Leicester – Atletico, Madžar Viktor Kassai par Real Madrid – Bayern, jutri bo aktiven ob Skomini še Nizozemec Björn Kuipers (Barcelona – Juventus).

Carlo Ancelotti je potrdil, da na tako visoki ravni tekmovanja, kot je četrtfinale lige prvakov, ni možno igrati drugače kot na vso moč. Nemce zanima le morebiten zasuk v skupnem seštevku dvoboja, ki so ga začeli z domačim porazom z 1:2, četudi so imeli pri vodstvu z 1:0 enajstmetrovko, ki jo je nato zapravil Arturo Vidal. Bayern bo močnejši za svojega prvega aduta Roberta Lewandowskega, zabiti bi moral najmanj dva gola, pri čemer morebiten dosežen gol Reala ne bi spremenil bavarskih načrtov. Težko je torej verjeti, da bi se tekma Real – Bayern končala brez golov ... Bomo videli, kdo se bo veselil: Sergio Ramos, eden najboljših branilcev doslej, ki bo igral svojo 100. tekmo v ligi prvakov, ali Carlo Ancelotti, eden najboljših trenerjev vseh časov, ki se bo vrnil pred navijače, ki jih je leta 2014 osrečil z jubilejnim 10. naslovom evropskega prvaka.