Slovenke pred izzivom sezone

Drevi ob 18.15 bo slovenska ženska rokometna reprezentanca na Kodeljevem gostila najpomembnejšo tekmo kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010 proti Belorusiji.

Objavljeno
16. oktober 2009 16.51
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Poraz proti Belorusinjam bi četi selektorja Ivice Rimanića zaloputnil vrata na Norveško in Dansko, visoka zmaga bi jih na široko odprla. Tesna zmaga ali neodločen izid pa bi odločitev o drugem potniku iz skupine 4 bržčas preložila na konec maja, ko bo v Kijevu zadnja tekma.

Slovenke so v sredo v Nemčiji doživele visok poraz proti Nemčiji (17:27), ki je bil pričakovan in zato ni bil tragičen. Pričakovati je, da bodo favorizirane Nemke premagale vse tekmece v skupini, Italijanke pa vse tekme izgubile. O drugem mestu naj bi tako na dveh tekmah odločili Slovenija in Belorusija. Slednja je Slovenkam pod vodstvom Roberta Beguša lani preprečila odhod na EP v Makedoniji. V Kijevu je bilo 29:25, v Celju 25:25.

Slovenke so nazadnje na velikem tekmovanju nastopile leta 2006 na Švedskem, po zamenjavi rodov pa izgubile stik z vrhom. Za novo generacija z obetavnimi Ano Gros, Tamaro Mavsar, Aljo Koren, Majo Zrnec in drugimi ter izkušeno Sergejo Stefanišin v vratih bi bila uvrstitev na EP zelo velika stvar, za vodstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) pa pomembna spodbuda v prizadevanjih za organizacijo ženskega EP 2014 v Sloveniji.

V Wetzlarju so Slovenke pokazale dva povsem različna obraza. V prvem polčasu so si s čvrsto igro priigrale tri gole prednosti, v 35. minuti še imele aktiven izid 11:11, nato pa je nastopil mrk, ko v desetih minutah niso zatresle mreže in prepoceni prodale kožo. Belorusinje so na prvi tekmi premagale Italijo z 32:23.

Najnevarnejše igralke pri gostjah bodo Kurčankova, Platanovičeva, Kamenskaja, Kulikova in Bulova, ki so proti Sloveniji igrale že lani. Manjkali pa bosta Lilija Arcjukovič, ki je Slovenkam na dveh tekmah nasula 16 golov, in najboljša strelka Belorusinj na zadnjem EP Irina Mahilina.

Pri Slovenkah pogrešajo poškodovano Nežo Mitruševsko, medtem ko je Katja Čerenjak sodelovanje v reprezentanci odpovedala zaradi osebnih razlogov. Gledalci so bodo tekmo na Kodeljevem ogledali za en evro v sklopu znane akcije »Za en evro na euro«. Pri moških se je račun izšel …

Vodilna kluba v globoki krizi

Večina reprezentantk Slovenije prihaja iz obeh ljubljanskih klubov, ki sta se znašla v veliki krizi. Medtem ko so težave Olimpije vlečejo že dalj časa, pa sta recesija in posledičen umik sponzorjev zdaj močno prizadela še Krim Mercator.

Vrste državnih prvakinj naj bi tik pred začetkom lige prvakinj zapustile skoraj vse tujke. Kristina Franić je že odšla v Metz, s katerim se bodo krimovke pomerile 24. t. m., na izstopnih vratih naj bi bile najboljša igralka Andrea Lekić, vratarka Jelena Grubišić, kapetanka Ljudmila Bodnjeva, Ukrajinki Marina Vergeljuk in Olena Jacenko in Portugalka Ana Sousa. Kako je s Srbkinjama Dragano Cvijić in Sanjo Damnjanović ter zadnjo okrepitvijo Szandro Zacsik, še ni znano.

Krizo bodo verjetno še močneje občutile Slovenke, ki pa prave alternative v domačem okolju nimajo. Uvrstitev na EP bi bila tako dobrodošel obliž na rane.