Štukelj v Mariboru dobil kip, kmalu še trg

Na pobudo mariborskega župana Franca Kanglerja so v mariborskem mestnem parku postavili doprsni kip velikega slovenskega olimpionika in častnega meščana štajerske prestolnice Leona Štuklja.

Objavljeno
19. november 2007 18.55
Leon Štukelj
Maribor - Na pobudo mariborskega župana Franca Kanglerja so danes v mariborskem mestnem parku postavili doprsni kip v spomin na velikega slovenskega olimpionika in častnega meščana štajerske prestolnice Leona Štuklja. Avtorica kipa, ki je že šesti Štukljev v Sloveniji, je akademska kiparka Alenka Vidergar, ob njem pa so s kamnom na tleh označili tudi sprehajalno pot Leona Štuklja.

Štukelj je bil rojen 12. novembra 1898 v Novem mestu, od svetovnega prvenstva v gimnastiki leta 1922 v Ljubljani do olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu pa je nanizal vrsto velikih športnih uspehov. Nastopil je na sedmih velikih tekmovanjih in skupno osvojil 20 medalj. Kljub aktivni športni karieri je leta 1927 zaključil študij prava in se pred natanko osemdesetimi leti preselil v Maribor, kjer je živel vse do smrti nekaj dni pred svojim 101. rojstnim dnevom leta 1999. Kot najstarejši še živeči olimpionik je bil let 1996 povabljen na slovesno odprtje olimpijskih iger v Atlanti, kjer je doživel glasen aplavz množice, tudi takratnega predsednika ZDA Billa Clintona.

Sicer pa je vodstvo Mestne občine Maribor pred današnjo slovesnostjo na novinarski konferenci predstavilo tudi svoje načrte za obnovo sedanjega trga Borisa Kraigherja v središču mesta. Trg bo po svoji prenovi dobil ime Leona Štuklja, ki je svoje ime v Mariboru že pred tem dal tudi tamkajšnjemu Univerzitetnemu športnemu centru.