Teniški trio: Ne pomaga čarobna palčka, temveč delo na dolgi rok

Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Aljaž Bedene so v klubu STA pogledali nazaj v uspešno sezono, ki so jo končali v top 100.

Objavljeno
20. november 2012 22.09
SLOVENIJA LJUBLJANA 25.10.2012 GREGA ZEMLJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenska tiskovna agencija (STA) je ob koncu teniške sezone pripravila okroglo mizo, ki so se je udeležili vsi trije slovenski teniški asi. Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Aljaž Bedene so se v letošnjem letu prebili med njaboljšo stoterico igralcev, Žemlja je ob tem dosegel tudi največji uspeh, ko je zaigral v finalu turnirja ATP na Dunaju.

Slovenski moški tenis je torej v zadnjem letu doživel veliki preboj v elitno stoterico svetovnega tenisa, najvišje se je letos zavihtel Žemlja, ki je na zadnji lestvici ATP na 55. mestu, dosegel pa je že 50. mesto. »Glede na to, da sem čisto vsako leto na koncu leta napredoval za 20, 30 mest, mislim, da me je to držalo pokonci, da sem vsa leta trdo treniral, da sem po vsaki končani sezoni želel še več. Vedno sem si začrtal svoje poti na dolgi rok. Izgleda, da se je to v tem odboju izkazalo najbolje. Veliko stvari se je spremenilo, ampak način dela in sam odnos do tega je ostal isti,« je dejal Žemlja.

Dobre igre je Jeseničan kronal na Dunaju, ko je v finalu prekrižal lopar z Argentincem Juanom Martinom del Potrom. »To ni bil nek klik, to ni bila nobena čarobna palčka. Jaz to dojemam kot delo na dolgi rok. Moj trener Žiga Janškovec je vedno govoril: 'trdo delo se bo pri tebi poznalo nekoliko kasneje.' Vedno, ko sem trdo treniral, sem si želel rezultata. Nisem ga dosegel, sledile so razne negativne misli, samozavest je padla, začel sem se spraševati ali sem vse dobro naredil. Zdaj sem se enostavno umiril, enostavno šel naprej in rezultati so se pokazali.«

Kavčič: Ni treba čez lužo

Kavčič se je leta 2011 prebil v stoterico. Čeprav so mnogi dvomili, da je to v Sloveniji možno, pa je Ljubljančan verjel vase. »Veliko ljudi je dvomilo v to, da se da v Sloveniji narediti enega dobrega igralca. Jaz sem vedno poudarjal, da ni treba trenirat čez lužo. Da so pogoji v Sloveniji dobri za delo, da je najpomembnejša želja in motivacija ter vera v to, da lahko to dosežeš. Zmeraj sem bil borec na igrišču, trdo sem treniral in to se je takrat, ko sem prišel med 100 na svetu, nekako izplačalo,« je dejal Kavčič, ki je imel v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbami, se počasi vrača v tekmovalni ritem.

Tretji član slovenskega tria med 100 najboljšimi na svetu je 23-letni Bedene, ki se je veliko naučil od izkušenejših Kavčiča in Žemlje, vesel pa je vsakega trenutka, ki ju preživi z njima na treningih. »Tudi po pogovoru s starejšimi, bolj trenerji, sem ugotovil, da mi je to precej pomagalo. Sami so se pritoževali, da niso vedeli, kaj je možno, jaz sem na srečo imel to priložnost, najprej z Blažem, zdaj z Grego. Meni je bilo veliko lažje, tudi na treningih. Ko sem treniral z njima, sem videl, da se vse da. Onadva sta to pokazala proti boljšim nasprotnikom,« pa je po pisanju STA dodal še Bedene.