V pričakovanju kolajne

Kajakaš Peter Kauzer s prvim časom v kvalifikacijah in kanuist Benjamin Savšek s tretjim mestom sta v slovenskem taboru le še povečala apetite po kolajni. Polfinali in finali posamičnih preizkušenj bodo v nedeljo.

Objavljeno
11. september 2009 19.26
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Seu d'Urgell - Petkove kvalifikacije kajakašev in kanuistov na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu so v slovenskem taboru le še povečale apetite po kolajni. Med kajakaši je prednjačil Peter Kauzer s prvim časom, med kanuisti pa se je proti vrhu zavihtel Benjamin Savšek s tretjim mestom.

Kauzer je na kvalifikacijski progi, nad katero so se mnogi najboljši tekmovalci pritoževali, češ da je premalo selektivna, veslal toliko, kolikor je bilo potrebno. Za polfinale in (če bo vse po načrtih) finale ima še ogromno rezerve, kolajna, ki jo je napovedal pred prvenstvom, pa je kljub zelo ostri konkurenci vse bližje. To napoveduje tudi skoraj dvosekundna prednost pred tekmeci v kvalifikacijah.

"Končno mi je v kvalifikacijah svetovnega prvenstva uspela vožnja, ki sem si jo želel. Doslej sem ga vedno kje 'polomil'. Imam pa še veliko rezerve za naslednje preizkušnje. Danes sem se praktično utrudil le na zadnjem sprintu proti cilju. V drugi vožnji sem se vseeno moral bolj potruditi, saj so tekmeci kar izdatno izboljševali svoje dosežke iz prve vožnje,"
je dejal Kauzer, ki je po prihodu v cilj požel aplavz praktično vseh - ne le številnih slovenskih - navijačev ob progi in tudi spremljevalnega osebja, novinarjev in drugih.

Zelo dobro je svojo nalogo opravil tudi Jure Meglič s sedmim časom in tako še potrdil vrednost slovenskega slaloma. "Zadovoljen sem s prikazanim veslanjem, pa čeprav mi bolj ležijo zaprte proge. Za polfinale imam še nekaj rezerve, predvsem v zgornjem delu proge," pravi Meglič, ki je prav tako resen adut za nedeljski finale.

Na poti v polfinale je bil tudi Dejan Kralj, toda v zadnjih vratcih je napravil napako, tako da mu je zanesljivo uvrstitev med dvajseterico preprečilo 50 kazenskih sekund zaradi izpuščenih vratc. Kralj je prvenstvo končal na 44. mestu.

Pri kanuistih je Savšek še enkrat več pokazal svoj potencial in že uresničuje napovedi, da bo na SP najboljši v slovenski kanuistični vrsti. Posebej je navdušil v prvi vožnji kvalifikacij, ko je pokoril vse tekmece, vključno s slovaško legendo Michalom Martikanom, ki pa je - roko na srce - tako kot ponavadi v kvalifikacijah odveslal le toliko, da je bilo dovolj za preboj med najboljših 20.

"Zadovoljen sem z obema vožnjama. Bili sta blizu optimumu, škoda le, da sem v obeh napravil dotik na istih vratcih. Toda čas, ki sem ga postavil, je zelo dober, tako da sem kljub vsemu zelo zadovoljen. Nekaj pritiska seveda po teh predstavah je, toda skušal ga bom izbrisati in v polfinalu veslati čim bolj sproščeno. Sem dobro pripravljen, upam le, da bom to pokazal tudi na prihodnjih nastopih," je po uspešnih kvalifikacijah povedal 22-letni Savšek, ki je kvalifikacije končal na tretjem mestu.

V polfinale pa sta se - čeprav za las - prebila tudi izkušenejša slovenska reprezentanta Dejan Stevanovič in Simon Hočevar. Slednji je kvalifikacije končal na 19., Stevanovič pa na 20. mestu. Primorcu se je tokrat končno nekoliko nasmehnila tudi sreča, saj je med 20-erico ostal za pičlo stotinko. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Španec Jon Erguin.

V soboto bodo na reki Segre podelili prve komplete odličij, na sporedu bodo moštvene tekme, v nedeljo pa bodo polfinali in finali posamičnih preizkušenj.