Po oceni Europola so razmere po kibernetskem napadu stabilizirane

Kodo, uporabljeno v napadu, je razvila ameriška agencija NSA. V javnost naj bi prišla iz odvrženih dokumentov.

Objavljeno
15. maj 2017 16.42
CYBER-ATTACK/BRITAIN
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Haag − Število žrtev obsežnega kibernetskega napada se po doslej znanih podatkih ni povečalo in razmere v Evropi se zdijo stabilne, je danes sporočil Europol in stanje označil kot uspeh.

Tako evropske vlade kot podjetja so se tako z začetkom novega delovnega tedna očitno izognile »kibernetskemu kaosu«, so dodali.

Kot se zdi, so odgovorni za spletno varnost ta konec tedna »naredili domačo nalogo« in posodobili varnostno programsko opremo, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik Europola Jan Op Gen Oorth.

Po navedbah Europola je bilo ta konec tedna več kot 200.000 računalnikov po vsem svetu prizadetih v doslej najobsežnejšem kibernetskem napadu. Začel se je v petek, njegove tarče pa so bile med drugim banke, bolnišnice in vladni uradi. Napadalci so izkoristili šibke točke v starejših Microsoftovih operacijskih sistemih.

Izvršni direktor Europola Rob Wainwright je v nedeljo posvaril, da bi se lahko razmere poslabšale ob današnji vrnitvi zaposlenih na delovna mesta, ko bi se znova prijavili na računalnike.

Direktor Europola Rob Wainwright. Foto: Peter Dejong/AP

Kot je danes še dejal Op Gen Oorth, je še prezgodaj, da bi lahko rekli, kdo stoji za napadom. Trenutno si prizadevajo izdelati program za dekodiranje izsiljevalskega virusa, imenovanega WannaCry. Ta je blokiral delovanje računalnikov, dokler ne bi bila v virtualni valuti bitcoin izplačana odkupnina.

Med huje prizadetimi so bile zdravstvene ustanove v Veliki Britaniji, kjer so strokovnjaki vso noč odpravljali posledice napada. Potem ko so morali zaradi napada odpovedati številne naročene preglede in posege, danes delo v zdravstvenih ustanovah menda poteka pretežno normalno, poroča BBC.

Putin zanika vpletenost Rusije v kibernetski napad, krivi pa ZDA

»Kar se vira teh groženj tiče, je vodstvo Microsofta samo opozorilo, da je virus prišel od posebnih služb v ZDA,« je danes v Pekingu, kjer se je udeležil vrha pobude o novi svilni poti poudaril Putin. Pri tem je spomnil na zapis predsednika Microsofta Brada Smitha, ki je objavil, da je kodo, ki je bila uporabljena v napadu, razvila ameriška agencija NSA. V javnost pa naj bi ta koda glede na ugotovitve preiskovalcev prišla iz dokumentov, ki jih je nekdo odvrgel.

»Tak duh, ki je bil izpuščen iz steklenice in ki so ga posebej ustvarile tajne službe, lahko povzroči veliko škode njegovim avtorjem in ustvarjalcem,« je še dejal Putin in zagotovil, da »to povsem nič ne zadeva Rusije«.

Čeprav med tokratnim kibernetskim napadom ruske institucije, kot so banke ali bolnišnice, niso utrpele pomembnejše škode, pa je Putin incident označil za zelo zaskrbljujočega in napovedal takojšnje pogovore o tem na »pomembnem političnem nivoju«, še poroča AFP.