V Franciji tragične posledice kliničnega testiranja novega zdravila

En prostovoljec je možgansko mrtev, še pet so jih sprejeli v bolnišnico.

Objavljeno
15. januar 2016 17.49
Mo. B.
Mo. B.

Pariz – Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je danes sporočila, da se je klično testiranje novega zdravila za šesterico prostovoljcev končalo tragično. Ena oseba je možgansko mrtva, še pet so jih sprejeli v bolnišnico. Vsi so testirali so zdravilo, s katerim naj bi zdravili motnje razpoloženja.

»Kaj takega se še ni zgodilo. Šok je toliko večji, ker so ljudje, ki sodelujejo v kliničnih testiranjih, zdravi,« je povedala ministrica. Pojasnila je, da zdravilo, ki se ga jemlje oralno, razvija evropski laboratorij v mestu Rennes, kjer je potekalo testiranje. Do »hude nesreče«, kot jo je poimenovala, je prišlo v prvi fazi testiranja – ko zdravi prostovoljci jemljejo zdravilo, da bi ocenili, kako varno je.

Po besedah ministrice je zdravilo prejemalo 90 ljudi, okoli 30 drugih pa jih je jemalo placebo. Različnim skupinam so dajali različne odmerke zdravila – šesterica moških, starih med 28 in 49 let, ga je prejemala »redno«.

Pierre-Gilles Edan, vodja oddelka za nevrologijo, kjer zdravijo prostovoljce, je pojasnil, da so poleg moškega, ki je možgansko mrtev, še trije pacienti utrpeli hude, morda nepopravljive poškodbe. Eden od šesterica pa za zdaj nima težav, a so ga v bolnišnici zadržali na opazovanju.

AFP poroča, da v tovrstnih testiranjih novih zdravil vsako leto po svetu sodeluje na tisoče prostovoljcev, najpogosteje gre za študente, ki poskušajo zaslužiti nekaj dodatnega denarja. Nesreče so razmeroma redke, a se zgodijo – zadnji večji incident se je v Evropi zgodil leta 2006, ko so zaradi testiranja novega zdravila za avtoimunske bolezni v Londonu na intenzivno nego sprejeli šest prostovoljcev.

Testiranje na prostovoljcih in zbiranje podatkov je sicer ključno pri iskanju novih zdravil. Omenjeno zdravilo so pred tem preizkusili že na šimpanzih.

Profesorica Jayne Lawrence iz britanske farmacevtske zveze je povedala, da v Evropski uniji za tovrstna testiranja veljajo ostra pravila. »Odgovorni za testiranje bodo morali dokazati, da so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi zaščitili paciente še preden so preizkus odobrili,« je povedala za AFP.