Pistorius »brez denarja in povsem na tleh«

Kazen za nenaklepni umor bodo paraolimpijskemu atletskemu zvezdniku izrekli predvidoma v torek.

Objavljeno
17. oktober 2014 14.49
SAFRICA-TRIAL-PISTORIUS
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pretoria − Da je njegov klient po sedmih mesecih sojenja ostal brez denarja in povsem na tleh, je danes na vrhovnem sodišču južnoafriške province Gauteng v Pretorii povedal Barry Roux, odvetnik paraolimpijskega atletskega zvezdnika Oscarja Pistoriusa. Glavni tožilec Geerie Nel je dejal, da se pri tem ni mogoče izogniti misli, da gre za poskus vplivanja na sodniško odločitev.

Sodnica Thokozile Masipa je paraolimpijca pred mesecem dni spoznala za krivega nenaklepnega uboja svoje partnerke Reeve Steenkamp. Po poročanju BBC mu bodo kazen izrekli predvidoma v torek.

Tožilstvo je v današnjem zaključku procesa zahtevalo najmanj deset let zaporne kazni, medtem ko je obramba zagovarjala možnost hišnega zapora in opravljanja družbenokoristnega dela.

Tožilstvo je predloge obrambe danes ostro zavrnilo. Tožilec Gerrie Nel je poudaril, da je uboj človeka grozljivo dejanje, čeprav je zagrešen nenaklepno. Zavrnil je tudi možnost alternativnega odsluženja kazni, ker da je nesorazmerna s storjenim dejanjem.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč da je streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pritihotapil vlomilec, in zato prijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta, in ne vlomilca.

Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca. Na njem je nastopilo skoraj štirideset prič.