Ukrajinski uporniki: 80 odstotkov Debalceva v naših rokah

Kljub mirovnemu dogovoru se srdita bitka za strateško pomembno mesto nadaljuje. O umiku orožja ni ne duha ne sluha.

Objavljeno
17. februar 2015 12.17
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Kijev − Manj kot teden dni po sklenitvi novega mirovnega dogovora med uradnim Kijevom in uporniki vzhodne Ukrajine iz strateško pomembnega Debalcevo, ki povezuje glavni »uporniški mesti« Doneck in Lugansk, poročajo o silovitih spopadih, uporniki pa naj bi zabeležili pomembno zmago. Predstavnik obrambnega ministrstva samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin je namreč po poročanju agencije Interfax sporočil, da je v rokah proruskih sil 80 odstotkov mesta.

Britanski BBC navaja besede upornikov, da so prevzeli nadzor nad tamkajšnjo železniško postajo in policijsko postajo. Več deset ukrajinskih vojakov naj bi se predalo, drugi so umrli. Oblasti v Kijevu navedbe upornikov zanikajo in vztrajajo, da je mesto še vedno pod njihovim nadzorom.

Namestnik policijskega načelnika Ilja Kiva je za francosko tiskovno agencijo AFP danes po telefonu potrdil, da na ulicah potekajo srditi spopadi. »Vsekakor je več ljudi ranjenih in ubitih, a o številkah ne morem govoriti, saj spopadi še potekajo,« je povedal. Za AFP je spregovoril tudi vojaški tiskovni predstavnik v Kijevu Aleksander Motuzjanik, ki je potrdil, da uporniške sile prodirajo v osrčje mesta, a zanikal, da je več deset vojakov odvrglo orožje in se predalo.

Kot smo poročali zjutraj, je v obkoljenem mestu nameščenih več tisoč ukrajinskih vojakov. Predstavnik separatistov Denis Pušilin je že v ponedeljek predlagal koridor, po katerem bi lahko ti zapustili obkoljeno mesto, a le če bi pred tem odložili orožje, s čimer pa se ukrajinska vojska ne strinja in trdi, da ima razmere v Debalcevu pod nadzorom ter da lahko svoje tamkajšnje enote nemoteno preskrbujejo s strelivom in hrano. Poleg ukrajinskih vojakov je v mestu Debalcevo z le malo zalogami še vedno ujetih približno 5000 civilistov.

Srdita bitka vse odločneje spodkopava tudi mirovni sporazum, ki ga je še pred začetkom preglasilo orožje. »Upanje sveta po miru se ta hip uničuje. Rusija in Donecka republika ne spoštujeta sporazuma,« je povedal Valerij Čali iz urada ukrajinskega predsednika in sporočil, da se razmere pravzaprav zaostrujejo.

Nobenega znamenja o umiku orožja

Kot so z besedami nakazali že včeraj, ne ukrajinska vojska ne separatisti z vzhoda države ob predvidenem roku niso začeli umikati težkega orožja z demarkacijske linije, o čemer sta se sprti strani prejšnji teden strinjali na maratonskih pogajanjih v beloruskem glavnem mestu Minsk.

Kot je za agencijo AFP že včeraj dejal predstavnik ukrajinske vojske Vladislav Selezniov, zaradi napadov separatistov za zdaj sploh ne razmišljajo o umiku težkega orožja. »Umik težkega orožja je lahko uresničen le ob določenih pogojih, to pa je popolna prekinitev spopadov,« pa je dejal predstavnik obrambnega ministrstva samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin. »Če ukrajinska vojska ne preneha streljati in kršiti dogovora iz Minska, potem sile Ljudske republike Doneck ne bodo umaknile svojega orožja,« je dodal.

Za zdaj ne ena ne druga stran še ne namerava začeti umika težkega orožja, so pa to, kot pravijo, pripravljeni storiti nemudoma po tem, ko bo začela veljati popolna prekinitev spopadov oziroma bo orožje začela umikati nasprotna stran, poroča AP. Kot je poročala agencija Ria Novosti, nameravajo uporniki o morebitnem umiku težkega orožja še danes razpravljati s predstavniki Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Dosegli dogovor o dostopu Ovseja do Debalceva

Voditelji Nemčije, Rusije in Ukrajine, Angela Merkel, Vladimir Putin in Petro Porošenko, so se med sinočnjim telefonskim pogovorom dogovorili o konkretnih ukrepih, ki bodo skupini opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) omogočili, da preveri razmere v nemirnem mestu. A BBC poroča, da se skupini tujih opazovalcev ni uspelo prebiti v mesto.