Do sijaja z »umazano bazensko zabavo«

Medijske toplice na Izlakah: Jure Urbanija, pobudnik oživitve toplic, je navdušen nad odzivom domačinov.

Objavljeno
28. april 2013 21.22
Jure Urbanija med prostovoljno akcijo prenove bazena v Medijskih toplicah, Izlake 27. april 2013.
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Medijske toplice na Izlakah so bile včeraj tretjič prizorišče posebne čistilne akcije: dirty pool party ali umazane bazenske zabave, kakor jo je poimenoval pobudnik oživitve Medijskih toplic, domačin Jure Urbanija.

Medijske so bile za generacije Izlačanov veliko let to, kar je za druge dvorišče. Tam se je dogajala njihova mladost. Kaj storiti, če ti mladost »umažejo«? Odstraniš umazanijo, pravi Urbanija. In to je tudi naredil …

Ker ima izlaško »dvorišče« lastnika, celjske Poslovne sisteme Zupanc (PSZ), so šli Izlačani najprej po dovoljenje k njemu. Urbanija, član kluba Pon do kwan, lastnik črnega pasu in trener, se je s predsednikom krajevne skupnosti Izlake Borutom Novšakom lepega dne napovedal pri direktorju PSZ Saši Zelenoviču in povedal, da Izlačane zanima najem bazenskega dela hotelskega kompleksa.

Ta zaprt propada že od leta 2009. Celjani oziroma njihova velenjska družba Afining je Medijske toplice kupila pred šestnajstimi leti v stečaju zagorskega gostinskega podjetja. Zelenovič pravi, da so se za nakup odločili v prepričanju, da bodo Medijske postale v sodelovanju z zasebnikom iz zagorske doline zdraviliški kompleks pod Trojanami, na ugodni legi, stičišču Kranjske s Štajersko. A koncesija se je zasebniku izjalovila, Celjani pa so strateškega investitorja za Medijske poskušali najti vse do leta 2009, ko so se Izlačani zadnjič namakali v bazenih, v katere voda priteče iz Valvasorjevega vrelca.

Kasneje so Celjani poskušali toplice oddati v najem, med drugim tudi občini Zagorje, ki je, pravi župan Matjaž Švagan, preigravala različne scenarije: Medijske toplice bi kupila, če ne bi bile obremenjene z milijoni hipotek, ali pa bi jih najela, če PSZ za samo petmesečni najem sto kvadratnih metrov gostinskega dela, 1200 kvadratov bazenskega in 1500 kvadratov okolice ne bi zaračunal 75.000 evrov. Samo za zagon kopališča in naprav bi Zagorjani potrebovali pol milijona evrov. »Nas najem hotela in politika ne zanimata,« pravi Urbanija. In tako so Celjani Izlačanom bazene odstopili v brezplačni najem, pod pogoji, ki so jih v preteklosti že ponudili tudi občini Zagorje. »Mladim smo dali proste roke, bazene smo dali v najem mladosti in poletu,« je navdušen Zelenovič.

»Mladosti« je v roke padlo čudo: izlaško »dvorišče«, ki je skoraj štiri leta samevalo in propadalo, se je spremenilo v zbirališče nesnage, odpadkov, gnilega listja, bazeni so postali domovanje žab in pupkov, zapuščene hotelske sobe pa pribežališče ljudi, ki so skrenili s prave poti. Kompleks je postal žrtev vandalov, ki so v notranjosti uničili vse, kar se je dalo. »Proti temu občina ni mogla nič, to je pristojnost lastnika,« pravi Švagan.

Županova pohvala, to je vse

Urbanija našteva, kaj vse so doslej že naredili: »Izlaški gasilci so prostovoljno pokurili dvesto litrov bencina, iz olimpijskega bazena so v Medijo prečrpali dobrih tisoč kubikov umazane vode, z njo pa na milijone pupkov. Tri črpalke so delale od 8. ure zjutraj do pol štirih popoldne. V manjšem bazenu je iz listja nastal humus, ponudili smo ga ljudem. Ponudila sta se dva naša kmeta, da ga bosta odpeljala s traktorjem. Na tobogan se je podrlo drevo in ga preluknjalo, črpalke so pokradli, strojnico uničili, na tribunah je zrastel gozdiček, v malem bazenu je bila mlaka žab. Zdaj so v Mediji ...«

Pobudnik oživitve Medijskih toplic je nad odzivom ljudi navdušen. Prišli so Kisovčani, Zagorjani, njegovi iz kluba borilnih veščin, gasilci, krajevna skupnost je primaknila material, odzvalo se je nekaj domačinov podjetnikov, ki bodo poskrbeli za polomljene ploščice okrog bazenov, za barvo, lepilo in spet vzpostavili tudi elektroinstalacije. Učiteljica Alojzija Drnovšek iz izlaške osnovne šole Ivana Kavčiča je pripeljala otroke, da so se v sklopu interesnih dejavnosti lotili »likovne prenove« zunanjih sten opuščenih lokalov, ki zaokrožujejo izlaški kompleks … Zagorski komunalci so kopice ležalnikov, polomljenih stolov, miz in drugega odpeljali, kjer jim je mesto. Kaj pa najbolj znani Izlačani? Kako so se odzvali »ultraš« Miloš Urbanija, najbogatejši Slovenec Sandi Češko, bivši bankir Marjan Kramar, župan Matjaž Švagan? Urbanija se nasmehne: »Kramar nas je pohvalil …«

Poklical je tudi župan. Najprej sicer ni bil navdušen nad tem, da »občina, ki ji PSZ dolguje dobrih 30.000 evrov za stavbno zemljišče, zdaj dolžniku pomaga še bogateti«. A je tudi pri njem pretehtala naklonjenost do kraja ... »Sam bi dal napis Medijske nad zagorski grb,« se je ob nastajajočem grafitu otrok z bližnje šole pošalil Urbanija, ki ne skriva grenkobe, ker to, kar počne on, ni uspelo občini – preprečuje propadanje Medijskih: »Ljudje so jih gradili z udarniškim, prostovoljnim delom in samoprispevkom.« Urbanija napoveduje nadaljevanje »umazane« akcije: »koš in grablje after party«, dokler bazeni ne bodo tako čisti kakor nekdaj.

V otroškem bazenu načrtujejo sezono odpreti že letos. Kopanje bo na lastno odgovornost, pravi Urbanija, ki načrtuje ustanoviti Društvo za oživitev kulturne dediščine Medijskih toplic. Zaradi pomanjkanja denarja letos še ne bodo imeli »uradnega« reševalca iz vode, bodo pa poskrbeli, da bo tam ves čas neuradni.

V nekdanjih bazenskih garderobah bodo Izlačani 25. maja simbolno pripravili dan mladosti: Jure Urbanija bo odprl razstavo več kot sto zbranih fotografij o zgodovini toplic.

Če bo Izlačanom uspelo, bodo Medijske toplice znova postale, kar so nekoč bile: tako ljubo jim dvorišče.