»Največji užitek je, ko ti nekaj uspe«

V Atriju ZRC SAZU v Ljubljani so razglasili nove štipendistke nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«.

Objavljeno
06. marec 2014 23.46
SAZU
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Jasna Kontler Salamon, Znanost

Ljubljana - V Atriju ZRC SAZU v Ljubljani so razglasili nove štipendistke nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, katerega partnerji so L'Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija. Dobitnice so mikrobiologinja Barbara Hubad iz Kamnika, biologinja Eva Ogorevc iz Ljubljane in inženirka kemijske tehnologije Janja Stergar iz Spodnje Voličine.

31-letna Hubadova, mama dveh hčerk, končuje doktorski študij na Univerzi v Ljubljani (UL). V laboratoriju za molekularno mikrobiologijo na Inštitutu za mikrobiološke znanosti in tehnologije raziskuje sposobnost aerosolizacije in načine preživetja bakterij v zraku. Kot je povedala za Delo, jo bolj kot delo v akademski sferi mika raziskovalno delo za industrijo. Na vprašanje, kako usklajuje družino in kariero, je odgovorila, da je to odvisno od podpore partnerja, ki jo sama ima, poleg tega pa lahko računa tudi na pomoč drugih družinskih članov.

Enako stara Ogorevčeva je že končala doktorski študij na področju nanoznanosti. Na UL je v laboratorijih zdravstvene fakultete, fakultete za elektrotehniko in medicinske fakultete raziskovala mehanizme vezikulacije membran za uporabo membranskih veziklov v diagnostiki in terapiji raka. V naslednjih letih bo ta raziskovalka na postdoktorskem izpopolnjevanju na fakulteti za biologijo Univerze v Ženevi, nato pa, kot nam je dejala, namerava s pridobljenimi izkušnjami prinesti »sveži veter« v slovensko znanstveno sfero. Na vprašanje, kako ocenjuje možnosti za kariero v naši znanosti, je odgovorila, da se ne strinja s tistimi, ki naše mlade raziskovalce prikazujejo kot žrtve, ki doma ne morejo dobiti službe. »Verjamem, da tisti, ki se tudi sam potrudi, lahko najde pravo priložnost.«

Najmaljša iz trojice štipendistk, 28-letna Stergarjeva, ki je tudi že mama hčerke, zaključuje doktorski študij na mariborski univerzi. Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo proučuje uporabo magnetnih nanodelcev na osnovi zlitin niklja in bakra ter zlitin niklja in kroma v samoregulativni magnetni hipertermiji. Kot je povedala, bi tudi v prihodnosti najraje nadaljevala z dosedanjimi raziskavami, ki odpirajo nove možnosti boja proti raku. »Verjamem, da mi bo tudi ta štipendija pomagala, da bom po doktoratu našla službo, ki si jo želim,« je bila optimistična Stergarjeva, ki verjame, da je mogoče uravnotežiti družino in raziskovalno kariero. »Največji užitek je takrat, ko ti nekaj uspe,« je odgovorila na vprašanje, kaj jo v njenem delu najbolj osrečuje.

Vse tri štipendistke so nam pritrdilno odgovorile na vprašanje, če se v prihodnosti vidijo tudi na kakšnem vodilnem položaju. Zaenkrat je takšnih pri nas sicer zelo malo. Dr. Edvard Kobal, predsednik nacionalnega odbora Za ženske v znanosti in direktor Slovenske znanstvene fundacije je v svojem nagovoru omenil tudi prepričanje slavne Marie Curie, da si je v znanosti potrebno zastaviti cilj in ga skušati doseči za vsako ceno, mladim znanstvenicam pa je ob tem zaželel, da odkrijejo »svojo žensko srečo in jo delijo z ženskami in moškimi«.