Bakterija v mleku
 hujša od stekline

Surovo mleko je treba obvezno prekuhati, saj so v njem ugodne razmere za razmnoževanje bakterij.

Objavljeno
14. september 2011 19.25
Posodobljeno
14. september 2011 22.55
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
KOPER, LJUBLJANA – Pretekle dni je slovensko javnost pretresla vest, da je mleko z mlekomata na Obali okuženo z zelo nevarno bakterijo Listeria monocytogenes, ki pri človeku povzroča listeriozo, hudo bolezen, ki se lahko kaže z obolenjem živčnega sistema, notranjih organov in organov za razmnoževanje. V primeru okužbe so v največji nevarnosti nosečnice, ostareli, otroci, bolni in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Listeria je po besedah vodje bakteriološkega laboratorija veterinarske fakultete dr. Irene Zdovc potuhnjena bakterija, ki živi praktično povsod v našem okolju: »Problem je, da je zelo trdoživa, okužena žival pa ne kaže nujno znakov listerioze, zato jo je težko odkriti.« Kot pojasnjuje Zdovčeva, je lahko prisotna v zemlji, vodi in izjemoma tudi v zraku. »Če bi odkopala grudo zemlje v parku naše fakultete ali vaše hiše, obstaja možnost, da bi z analizo zemlje odkrili sledi listerie, seveda v nenevarnih količinah. Problem nastane, ko se ustvarijo zanjo optimalni pogoji za razmnoževanje. Žal so tudi v mleku in mlečnih izdelkih.«

Neprijetna lastnost te bakterije je, da lahko preživi v različnih ekstremnih razmerah, v suši, vročini, mrazu ali celo v domačem hladilniku, kjer čaka na ugodne razmere za razmnoževanje in kjer jo je težko zaznati ter uničiti. Dobro raste na umetnih gnojiščih in povsod na organskih snoveh. »Za razvoj bolezni je zelo pomembno, ali smo zdravi in v dobri kondiciji, važno pa je tudi število bakterij, denimo v mleku ali katerem koli drugem živilu,« dodaja Zdovčeva.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Listeria preživi tudi prekuhavanje mleka.