Predstavitvena informacija

Kolesarjenje po Nemčiji

Raziskovanje Nemčije s kolesom: sreča na dveh kolesih

Objavljeno
05. oktober 2020 11.11
Posodobljeno
05. oktober 2020 11.15
Kolesarska pot Weserradweg © DZT FOTO: Jens Wegener
Raziskujte Nemčijo s kolesom: več kot 70.000 kilometrov urejenih kolesarskih poti na dolge razdalje nedvomno pomeni veter v hrbet. Ne glede na to, ali radi močno pritiskate na pedale ali pa vam bolj ustreza sproščena vožnja po ravnici – Nemčija vas bo navdušila. Čakajo vas romantične poti s kulturnimi znamenitostmi, panoramski razgledi kot z razglednice, kulinarične specialitete v zasanjanih mestecih, kolesarjem prijazne nastanitve in še veliko več. Kdaj boste odkolesarili novim dogodivščinam naproti?

Odkrijte najlepše kolesarske poti v Nemčiji!
 
Kaj pravite na kolesarjenje skozi slikovito pokrajino kot iz pravljice? Gremo na jug in se podajmo na kolesarsko pot med Bodenskim in Kraljevskim jezerom. Kolesarska pot na dolge razdalje se začne pri Bodenskem jezeru, ki mu zaradi velikosti pravijo kar Švabsko morje, nato pa vas po predalpski naravni krajini s panoramskimi pogledi na Alpe pripelje vse do Kraljevskega jezera. Čakajo vas neprekinjena alpska panorama, idilična jezera, vasice in mesta ter pravljični gradovi kralja Ludvika II. Bavarskega. Te lepote in zanimivosti pa si je treba prislužiti – premagati bo treba kar nekaj vzponov. Tura se začne v mestu Lindau in kmalu za Immenstadtom zavije proti Sonthofnu, nato pa se pri Rettenbergu vrne na izvirno traso. Po gričevnati pokrajini Allgäua boste kolesarili mimo pivovarne Bad Tölz ter jezer Tegernsee in Schliersee. K obisku vabita gradova Hohenschwangau in Neuschwanstein, na koncu pa vas bosta s svojo lepoto preplavila Berchtesgaden in Kraljevsko jezero.
 
image
Kolesarka pot Bodensee–Königssee Radweg ob jezeru Hintersee © DZT FOTO: Günter Standl


Seveda lahko pri Bodenskem jezeru ostanete še nekaj dni in na kolesarski poti okoli Bodenskega jezera občudujete lepote kar treh držav. Na poti okoli jezera boste prekolesarili skoraj 270 kilometrov po Nemčiji, Avstriji in Švici. Pot ves čas poteka blizu obale – tako vas na eni strani spremlja jezero, na drugi pa pogled na Alpe. Elegantno boste drseli skozi čudovito pokrajino in uživali v gostoljubju treh držav; razvedrila in raznolikosti ne bo manjkalo. Samo na nemški strani se od Konstance naprej vrstijo slovita mesta in znamenitosti, vključno s cvetličnim otokom Mainau, samostanskim otokom Reichenau, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, gradom Meersburg in mestom Lindau. Pot se nadaljuje do mest Bregenz, Rorschach in Stein am Rhein z očarljivim starim mestnim jedrom; nato pa se vrne v Konstanco.
 
image
Bodensko jezero, nabrežje Rena © Marketing & Tourismus Konstanz FOTO: Dagmar Schwelle


O Donavi so govorili kot o izviru Evrope, posvečena so ji dela velikih skladateljev in o njej govorijo premnoge legende. Na Donavski kolesarski poti boste iz prve roke spoznali, zakaj je ta reka že od nekdaj tako navdihujoča. Donava izvira v parku gradu Fürstenberg v mestu Donaueschingen, naprej pa na določenih mestih za 150 dni v letu popolnoma ponikne. Reka kmalu spet vznikne in doseže Ulm z najvišjim cerkvenim stolpom na svetu in Donauwörth, nato pa teče skozi spektakularno pokrajino pri ožini Donaudurchbruch v naravnem rezervatu Weltenburger Enge. K ogledu vabijo tudi številne jame pod Unescovo zaščito na stranski poti skozi Urdonautal. V starem mestnem jedru Regensburga, ki je prav tako na Unescovem seznamu svetovne dediščine, vas čaka skoraj tisoč spomenikov. Nemška Donavska pot, ki je del evropske kolesarske poti EuroVelo 6, se konča v mestu Passau. 
 
image
Ulm, most čez reko Blau v ribiški četrti © Getty Images FOTO: Martin Siepmann Getty Images/imagebroker Rf


Doživite popoln odklop na ovinkih kolesarske poti ob Majni. Kolesarska pot na dolge razdalje, ki poteka od izvirov do ustja reke Majne, se vije skozi Frankovsko in Hessen z urejenimi oznakami in kolesarjem prijaznimi restavracijami. Majna ima dva izvira, zato ima tudi tura dve izhodišči. Kolesarski izlet lahko začnete bodisi pri izviru Rdeče Majne v Frankovski Švici bodisi pri izviru Bele Majne v Frankovskem gozdu. V vsakem primeru se boste imeli izvrstno. V pokrajini Obermain-Jura pot vodi skozi t. i. božji vrt do v staro mestno jedro Bamberga, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Reka si naprej utira pot skozi Steigerwald in Haßberge do Schweinfurta in naprej v frankovsko vinorodno deželo in počitniško regijo Liebliches Taubertal. Pot se konča v Mainzu nekoliko naprej od velemesta Frankfurt.
 
image
Bamberg, staro mestno jedro Unescove kulturne dediščine © DZT FOTO: Florian Trykowski


Če še niste našli prave reke zase, bi vas morda zanimala kolesarska pot ob Mozeli. Na tej poti ne bo manjkalo prelepih okljukov in vrhunskih vin! Mozela svoje potovanje začne v Franciji na južnem delu Vogezov. Nemška kolesarska pot ob Mozeli pa poteka skozi pretežno ravninsko, vendar izjemno raznoliko pokrajino. Trier obiskovalce navdušuje z zgradbami iz rimskih časov, od mesta Schweich naprej pa se Mozela prebija skozi Rensko skrilavo hribovje (Rheinische Schiefergebirge). Tu lahko odkrijete kulturne zaklade, kot so vinska ladja iz Neumagna (Neumagener Weinschiff) in rimske stiskalnice za vino na srednji Mozeli. Vredno si je ogledati tudi mesto Bernkastel-Kues in številne gradove ob tej čudoviti reki. Na cilju poti se pri Nemškem vogalu v Koblenzu Mozela izliva v Ren. Zaradi svojega šarma in veličastne pokrajine to pot pogosto imenujejo kar Königin, Kraljica.
 
image
Bernkastel-Kues, kolesarjenje v dolini reke Mozele © DZT FOTO: Günter Standl


Kolesarska pot po Porurju oz. RuhrtalRadweg je dolga 240 kilometrov in pelje iz Sauerlanda v Porurje. Ob njej se vrstijo gozdovi, travniki, gradovi, znamenite predalčne lesene gradnje ter ostanki industrije. Izvozni stolpi, plavži in plinomeri so danes del športnih in kulturnih središč. V neposredni bližini kolesarske poti si na kratkih razdaljah sledijo izjemne znamenitosti. Večinski del poti poteka ob reki in stran od motornega prometa. Na prvih 35 kilometrih je nekaj strmejših vzponov, nato pa sledi pretežno raven teren. Odkrijte rečno pokrajino Porurja, gozdnato sredogorje Sauerlanda in Metropolo Ruhr, konurbacijo z ostanki težke industrije in rudarstva.
 
image
RuhrtalRadweg v mestu Hattingen © DZT FOTO: Dennis Stratmann


Sproščeno se vozite ob veličastnem Renu – po Renski kolesarski poti. Ren že od nekdaj močno vpliva na ljudi, ki živijo ob njegovih bregovih. Na Renski kolesarski poti, ki je hkrati evropska kolesarska pot EuroVelo 15, lahko kolesarji spoznavate njegovo zgodovino in kulturo vse od njegovega od izvira v Alpah do izliva v Severno morje. Pomen Rena vseskozi dokazuje veličastna arhitektura, denimo gradovi, trdnjave, spomeniki, cerkve in zgodovinska mesta. Naravna čudesa, kot je slikovito srednje Porenje z znamenitim Lorelajem, bodo razvajala vaš estetski čut, regionalne kulinarične specialitete pa brbončice. Ljubitelji vina se lahko veselite lokalno pridelanih vin iz vinogradov levo in desno od Rena, ljubitelji umetnosti pa boste navdušeni nad pestrim kulturnim programom. Za vsakogar se nekaj najde!
 
image
Koblenz, pogled na Nemški vogal © Koblenz-Touristik GmbH FOTO: Johannes Bruchhof


Ste našli pot zase? Potem pa le pritisnite na pedale in začnite odkrivati najlepše strani Nemčije.

Nemška turistična organizacija 

image
FOTO: DZT