Hrvatom je naročil,
 naj mu požgejo hišo

Črno gradnjo je februarja zavaroval za 200.000 evrov. Živel je v drugi, legalno postavljeni hiši.

Objavljeno
28. oktober 2011 19.12
Posodobljeno
29. oktober 2011 13.25
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

MARIBOR – Dobra dva meseca po siloviti eksploziji v stanovanjski hiši na Cesti XIV. divizije 12 v Mariboru se klobčič, ki je bil dolgo zavit v tančico skrivnosti, počasi razpleta. Kot smo izvedeli, se je Hrvat Loris Benčič, ki je bil med podstavljanjem eksploziva hudo ranjen, v mariborskem kliničnem centru prebudil iz kome. Mariborski kriminalisti naj bi z njim poskušali opraviti razgovor, a naj bi trmasto molčal. Preiskovalci iz njega menda niso izvlekli niti besedice, tako da niso izvedeli, kakšen je bil motiv za podstavljanje eksploziva. Tudi o tem, kdo sta bila njegova pajdaša, s katerima je konec avgusta letos v hiši Roma Ramadana Maljokuja sredi Maribora nastavil peklenski stroj, je molčal kot grob.

Nevarnost, da bi dejanje ponovil

In kar so poznavalci razmer napovedovali že od prvega dne, se je zdaj uresničilo. Policisti so zbrali dovolj dokazov, da so predvčerajšnjim obiskali »lastnika« porušene hiše. Sledila je hišna preiskava druge hiše, ki je v eksploziji ostala cela, a stoji le nekaj metrov od tiste, ki je bila tako hudo poškodovana, da so jo morali porušiti.

Zaradi zavarovalniške goljufije in povzročitve splošne nevarnosti so Romu odvzeli prostost. Policisti so ga včeraj popoldan s kazensko ovadbo odpeljali k preiskovalnemu sodniku mariborskega sodišča, ta pa je za očeta štirih otrok odredil pripor. Razlog? Nevarnost, da bo dejanje ponovil in da bo na prostosti vplival na priče.

»Majhna hiša se lahko požge«

Ramadan Maljoku je s svojo veliko družino (pri njih je živela tudi njegova mama Bajramša Hiliti) živel v dveh hišah na Pobrežju, domači so poslopji imenovali velika in mala hiša (ta je konec avgusta pogorela). Ramadan Maljoku se je večkrat pohvalil, da za življenje potrebuje le veliko hišo in da »se majhna hiša lahko požge«. Izvedeli smo, da je poleg vsega vedel tudi, da majhna stoji na »trhlih temeljih«. Ko je namreč pred leti od Mariborčana kupil majhno parcelo, sta na njej stali majhna, dotrajana hiša na cestni strani, za njo pa nov objekt v surovem gradbenem stanju. Za tega je imel v rokah le gradbeno dovoljenje za garažo ali skladišče za motorne čolne.