Osvobodite se strahov in uživajte v seksu

Vse strahove je mogoče premagati, a le ob razumevanju in podpori partnerja.

Objavljeno
05. november 2011 15.40
Posodobljeno
05. november 2011 19.03
M. F.
M. F.

Obstaja veliko psiholoških razlogov, zaradi katerih ženske odklanjajo spolnost. Največkrat pa prav zaradi različnih bojazni, občutka krivde ali neizkušenosti.

»Poleg povsem razumljivega in upravičenega strahu pred spolno prenosljivimi boleznimi ali nezaželeno nosečnostjo se pri ženskah pogosto pojavljajo različne fobije, zaradi katerih seks doživljajo kot kazen,« pravi Marija Pertović, srbska psihologinja.

»Največkrat jih je strah ponižanja, zavrnitve ali pa so preobremenjene s svojim videzom in se zato nikakor ne morejo sprostiti med samim aktom,« še dodaja. In ker se spolnost začne v glavi, je prav tam treba razčistiti tudi s strahovi. Kateri so najpogostejši in kako jih premagati?

Strah pred bolečino

Ne glede na to, ali se bo odnos zgodil prvič ali stotič, včasih lahko med njim pride do bolečine. Najpogosteje je ta psihičnega izvora, res pa je, da je lahko posledica vnetja ali menstruacije. Če gre za fizično bolečino, je, dokler ne mine, najboljše počakati z odnosom, sicer bo neprijetna izkušnja še bolj zakoreninjena. Če je njen izvor psihološki, moški, pozor: veliko nežnosti in dolga predigra jo bo pripravila do tega, da bo nanjo pozabila.

Strah pred ponižanjem

Mnoge ženske so prepričane, da se moški spuščajo v spolne odnose z enim samim namenom: zadovoljiti svoje potrebe in se zabavati, čustva žensk pa jim pri tem niso pomembna. Takšno mišljenje največkrat izvira iz slabih izkušenj v preteklosti, ki so v duševnosti pustile težke rane. Neredko pa imajo svoje korenine tudi v vzgoji. Prav zato bi morala vsaka ženska doumeti, da je vsak moški zgodba zase in se, preden je pripravljena na korak dlje, popolnoma prepričati, če se oba strinjata, da seks ne bo le za eno noč. Hkrati pa gre pozabiti na trdo roko vzgoje in si dopustiti spoznati, da je lahko seks v odnosu dveh nekaj čudovitega in lepega, ne pa nekaj umazanega.

Strah pred zavrnitvijo

Veliko žensk ima težave s samozavestjo in se bojijo, da za svojega moškega niso dovolj dobre. Ta strah je včasih tako močan, da jih popolnoma ohromi. Tudi ta strah je mogoče premagati, a za to je treba visoka osebnostna rast (vendar ne preveč, ker se utegne kakšni ženski zgoditi, da se vam od višine zvrti), samozavest in prepričanje, da je vsaka ženska posebna in za nekoga, ki jo ima rad, najlepša in neprecenljiva.

Partner naj ne stoji križem rok

Še nasvet moškim: če opazite, da se vaša draga težko preda vašim rokam, je v odnose nikar ne silite. Skušajte odkriti njene strahove in vzroke zanje, nikar si ne drznite dajati kritičnih pripomb o njeni zunanjosti, niti v šali ne. »Vse strahove je mogoče obvladati, a večino le postopoma, z veliko mero pozornosti in razumevanja, nikoli pa z uveljavljanjem svoje volje,« zagotavlja Marija Petrović.