Sanader se krega s sodnikom

Tudi tožilko je naslavljal kar z 'ona', dokler ga ni sodnik resno opozoril.

Objavljeno
10. november 2011 12.46
Posodobljeno
10. november 2011 12.46
T. L.
T. L.
ZAGREB – Nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju vloga obtoženca na sodišču ne ustreza pretirano in je očitno kar pozabil na svojo nekdanjo državniško uglajenost. Danes je bil namreč na sodišču kar prepirljive volje.

Nadaljevalo – in že končalo – se je namreč sojenje zoper Sanaderja, ki so mu v skladu s torkovo odločitvijo sodišča o združitvi postopkov (domnevna podkupnina banke Hypo Alpe Adria in vojno dobičkarstvo ter domnevna podkupnina madžarske naftne družbe Mol) prebrali obtožnico.

Pravi, da ni kriv

Ivo Sanader je po branju obtožnice dejal, da se ne čuti krivega v nobeni točki obtožnice. Takoj po prebrani obtožnici je Sanader že popravljal sodnika in nato želel pojasniti, v kakšni smeri bo potekala obramba. Tega pa sodnik ni dopustil, češ da je tovrstnemu izvajanju namenjen uvodni govor.

»Spoštujem sodišče in vse, ampak želel bi ponoviti to, kar je ona rekla. Moram povedati, da je moja vlada ...,« je Sanader tožilko nevljudno nagovoril kar z 'ona'.

Tožilka je za Sanaderja 'ona'

Sodnik Ivan Turudić mu ni ostal dolžan: »Ničesar vam ne očitam. Ne vpeljujte moralnih kategorij, jaz ne želim polemizirati z vami. Če imate kaj povedati, povejte.« Sanader je namreč prepričan, da mu na sodišču kršijo pravice, zato ga je sodnik znova opozoril, da ni primeren trenutek, da bi Sanader postavljal vprašanja in spet prevzel vlogo obrambe.

Sanader pa se je še kar naprej kregal s Turudićem in se na tožilko obračal z 'ona'. Vse dokler mu ni sodnik dejal, naj gospo v prihodnje naslavlja z 'namestnica ravnatelja Uskoka'. Šele po tem opozorilu se je Sanader opravičil Tamari Laptoševi, ta pa je nato sodišču predala dokaze, ki jih je v preiskavi zbral Uskok.